Agenda van:

de Nieuwe Kerk te Zierikzee

de Hervormde Kerk te Baarland

de Hervormde Kerk te Kats

de PKN Kerk te Waterlandkerkje

 

Slotstraat 3, 4435 AM Baarland

Agenda 2018

 

Openstelling van Slot Baarland in kader van Kastelendag

Maandag 21 mei, Tweede Pinksterdag

Van 10.00 tot 17.00 is de kasteeltuin en een deel van Slot Baarland weer geopend voor publiek.

 

Er zijn 6 troubadours, ‘Friends of Folk’. Er lopen een marskraamster en een hofnar rond. Soldaten verdedigen het kasteel, ...er is ook een schietbaan voor kinderen.

 

De Baarlandse tekenaar Jan-Willem Hament, bekend van ‘Leuntje en Merien’, geeft demonstraties tekenen en schilderen. Tevens zijn er diverse activiteiten waaronder oude ambachten, spinnen en weven, varen door de gracht en zelf broodjesbakken voor kinderen.

 

Tevens is er een kraam met antieke spullen en spekstenen beeldjes. Er zijn koffie, thee , fris en broodjes te koop. Zie website: www.slotbaarland.nl. De toegang is gratis.

 

Er is gelegenheid om de naastgelegen kerk te bezoeken. U kan de toren beklimmen waarbij een gids iets vertelt over de omgeving. Er is een boekenstal en er klinkt muziek.

 

Dit uitje is bijzonder goed te combineren met een ritje met de stoomtrein: “Goes- Borsele”, de trein rijdt helemaal door naar Baarland. Men organiseert o.a. die dag “Sporen naar het Verleden”.

Voor meer info zie website: www.destoomtrein.nl

 

Er wordt verzocht om gebruik te maken van de 3 parkeergelegenheden aan de rand van het dorp met indien gewenst vervoer met grote truck of busje naar het Slot. Afstand ongev. 500 m, oftewel 10 min. lopen. Tot ziens.

 

 

Rommelmarkt bij de Maartenskerk in Baarland

Zaterdag 12 mei

Om 09.30 start de verkoop van spullen in de kramen in en rond de kerk. Behalve allerhande aardige spullen hebben we een volle boekenkraam en een planten en bloemenkraam. Bij de koffie serveren we versgebakken wafels. We hebben mooi weer besteld, zodat het de moeite waard is om de toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de Westerschelde.

 

Er zijn enige bijzondere stukken die per opbod verkocht worden. De opbrengst komt geheel ten goede aan het onderhoud van de middeleeuwse Maartenskerk in eigendom van de st. Oude Zeeuwse Kerken. Inmiddels is de beschildering van het houten schot tussen schip en koor schoongemaakt en gerestaureerd. Ook is er een ontbrekend deel van het Moreau-orgel opnieuw gemaakt en ingebouwd. Er is een nieuwe cd opgenomen met bijzondere orgelmuziek, hier te koop.

 

Vorig jaar zijn de nieuwe wc’s in gebruik genomen, het koor is aan de beurt.

 

Wij halen op zaterdag 28 april spullen op in Baarland. Heeft u aardige spullen voor de rommelmarkt dan kan u alvast bellen naar dhr. Johan Vermin, tel. 0113-639620.

 

U ziet, u bent meer dan welkom op de rommelmarkt. Tot ziens.

 

 

 

Agenda 2017

 

Mini Kerstmarkt in de Maartenskerk

Zaterdag 19 december

Op zaterdag 19 december bent u van 14.00 tot 16.00 weer van harte welkom op onze mini-kerstmarkt in de Maartenskerk te Baarland.

 

In de kerk verkopen we kerststukjes en vogeltaarten, in de consistorie kunnen de kinderen onder begeleiding voor € 1,00 zelf kerststukjes maken en onder de toren kunt u genieten van een kopje koffie, thee of fris al dan niet met een versgebakken bol.

 

De sfeer wordt deze middag extra versterkt door Gerard Boot, hij bespeelt het Moreau-orgel (ca. 1750). De opbrengst komt geheel ten goede aan restauratiewerkzaamheden aan het kerkgebouw.

 

Wellicht tot ziens.

 

 

 

Die Winterreise van Schubert in de Maartenskerk

Zaterdag 11 november om 20.00

Op zaterdag 11 november organiseert de Stichting Maartenskerk te Baarland een passende klassieke uitvoering om aan de 'donkere dagen voor de kerst' te beginnen. Het betreft 'die Wintereise', een liederencyclus op muziek gezet door Franz Schubert (1997 – 1828).

 

De uitvoerenden zijn Roel Praas, piano en Palle Fuhr Jurgensen, een van oorsprong Deense bariton. Beiden zijn professioneel muzikant en hebben hun sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend.

 

De wintereis betreft een jongeman door wordt afgewezen door zijn geliefde en daarom moederziel alleen op reis gaat, de barre winter in.

 

Enfin, wij steken de kachel aan en dimmen de lichten om in de sfeer te komen. Het concert begint om 20.00 en de toegang bedraagt € 8,-. In de pauze gratis thee of koffie.

 

Voor meer info zie: www.baarland.com of www.youtube.com/roelpraas.

 

Graag reserveren tel. 0113-639620 of: baarland@zeeuwsekerken.nl

 

De (eventuele) opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de Maartenskerk.

 

 

Slot Baarland en Maartenskerk weer samen op ‘Open Monumenten’ dagen

Zaterdag 9 september

Op zaterdag 9 september zijn we geopend van 10.00 tot 17.00. Er is muziek van middeleeuwse muzikanten, rondvaart door de gracht voor kinderen, de kerktoren kan beklommen worden voor een prachtig uitzicht over de Westerschelde. Ook zijn er diverse kramen inclusief koffie, thee, belegde broodjes e.d.

 

Op zondag 10 september zijn slot en kerk alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arrangement.

 

Dit houdt in: Vanaf 15.00 bezoek aan kasteeltuin. 16.30 Concert in de Maartenskerk door het gezelschap Mir. Rutger de Ronde (piano) en Alexis Bove (cello) spelen Ludwig v. Beethoven; Cellosonate Op. 69 en Robbert Schumann: 5 Stücke im Volkston Op. 102. 18.00 3-Gangendiner in restaurant ‘de Kleine Toren van Baarland’.

 

Voor verdere informatie of opgave voor dit arrangement kunt u zich aanmelden via dros48@zeelandnet.nl of riabraamse@zeelandnet.nl

Kosten € 35,- p.p.

 

Indien enkel bezoek aan tuin en concert dan € 7,50 p.p., graag aanmelden.

Voor verdere info zie: www.slotbaarland.nl of www.ensemblemir.com.

 

Bekijk hier de biografie van MIR:

Biografie-Ensemble-Mir-Concert-Baarland - (pdf 47 kb)

 

Openstelling Slot Baarland in kader van Kastelendag

Maandag 5 juni, 2e Pinksterdag

Van 10.00 tot 17.00 is de kasteeltuin en een deel van Slot Baarland weer geopend voor publiek. Er klinkt middeleeuwse muziek, ‘Friends of Folk’ en troubadour Frans Kasander. Er lopen een marskraamster en een hofnar rond. Soldaten verdedigen het kasteel, ...er is ook een schietbaan voor kinderen. Tevens zijn er diverse activiteiten waaronder oude ambachten, spinnen en weven, varen door de gracht en zelf broodjesbakken voor kinderen.

 

Tevens is er een kraam met antieke spullen en spekstenen beeldjes. Er zijn koffie, thee, fris en broodjes te koop. Zie website: www.slotbaarland.nl.

Tevens is er gelegenheid om de naastgelegen kerk te bezoeken. U kan de toren beklimmen waarbij een gids iets vertelt over de omgeving. Er is een boekenstal en er klinkt muziek.

 

Dit uitje is bijzonder goed te combineren met een ritje met de stoomtrein: “Goes-Borsele”, de trein rijdt helemaal door naar Baarland. Men organiseert die dag “Kunst op STOOM”.

Voor meer info zie website: www.destoomtrein.nl.

 

Er wordt verzocht om gebruik te maken van de 3 parkeergelegenheden aan de rand van het dorp met indien gewenst vervoer met grote truck of busje naar het Slot. Afstand ongev. 500 m, oftewel 10 min. lopen.

 

 

Rommelmarkt bij de Maartenskerk in Baarland

Zaterdag 13 mei

Om 09.30 start de verkoop van spullen in de kramen in en rond de kerk. Behalve allerhande aardige spullen hebben we een volle boekenkraam en een planten en bloemenkraam. Bij de koffie serveren we versgebakken wafels. We hebben mooi weer besteld, zodat het de moeite waard is om de toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de Westerschelde.

 

 

Er zijn enige bijzondere stukken die per opbod verkocht worden. De opbrengst komt geheel ten goede aan het onderhoud van de middeleeuwse Maartenskerk in eigendom van de st. Oude Zeeuwse Kerken. Inmiddels is de beschildering van het houten schot tussen schip en koor schoongemaakt en gerestaureerd. Ook is er een ontbrekend deel van het Moreau-orgel opnieuw gemaakt en ingebouwd. Er is een nieuwe cd opgenomen met bijzondere orgelmuziek. Vorig jaar zijn de nieuwe wc’s in gebruik genomen, het koor is aan de beurt.

 

Wij halen op zaterdag 29 april spullen op in Baarland. Heeft u aardige spullen voor de rommelmarkt dan kan u alvast bellen naar dhr. Thijs Meeuwse, tel. 0113-639562.

U ziet, u bent meer dan welkom op de rommelmarkt. Tot ziens.

 

 

'De lamentatione Jeremiae Prophetae’ Passieconcert met 17e eeuwse lamentaties van Colonna, Rosenmüller en Sances Marlotte van't Hoff, sopraan

Zaterdag 18 maart om 20.00

Op zaterdagavond 18 maart 2017 is barokensemble Consort of Voices te gast in de Maartenskerk te Baarland. Vocale soliste is de sopraan Marlotte van ’t Hoff. Op het programma staat Italiaanse en Duitse 17e eeuwse muziek voor de passietijd voor de bezetting sopraan, viola da gamba en orgel.

 

Centraal in dit concert staan ‘de lamentatione Jeremiae Prophetae’, muziek op teksten uit de klaagliederen van Jeremia. Deze muziek hoort liturgisch gezien thuis in de 'donkere metten' (de week voor Pasen) en gaat over ondergang van Jeruzalem als symboliek voor het lijden en heengaan van Christus. Italiaanse en Duitse componisten als Colonna, Rosenmüller en Sances schreven hierover indringende muziek, vol contrasten, kleur, verstilling en dramatiek. Daarnaast klinkt ook vocale muziek van Schütz en speelt André Poortvliet als intermezzi orgelwerken van Frescobaldi, Scheidemann en Froberger op het historische Moreau-orgel uit ca 1750.

 

Programma (onder andere):

Eile mich, Gott, zu erretten - Heinrich Schütz (1585-1672)

Prima Letione Del Giovedi Sera - Giovanni Paolo Colonna (1637-1695)

O süßer, o freundlicher… - Heinrich Schütz (1585-1672)

Lamentatione Per il Giovedi Santo - Johann Rosenmüller (1619-1684)

Prima Lamentatione Del Venerdi - Giovanni Paolo Colonna (1637-1695)

Stabat mater dolorosa (Pianto della Madonna) - Giovanni Felice Sances (1600-1679)

 

De sopraan Marlotte van ’t Hoff studeerde solozang klassiek bij Hanneke Kaasschieter aan het Fontys conservatorium te Tilburg, waar ze in 2015 met succes afstudeerde. Ze werkte afgelopen jaren vaker samen met barokensemble Consort of Voices.

 

Het concert begint om 20.00 (kerk open: 19.30 uur). Kaarten kosten 8 euro (inclusief programmaboekje en pauzedrankje) en zijn te reserveren via de website van Consort of Voices of door te bellen naar 0113-639092 of 0113-639620 of per email: baarland@zeeuwsekerken.nl

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Culturele Raad Borsele.

 

Reserveren wordt aanbevolen omdat het aantal plaatsen beperkt is. Meer informatie is te vinden op: www.consortofvoices.nl.

Bekijk hier de flyer:

Consort of Voices - (pdf 177 kb)

 

Huisconcerten te Goedereede

10 maart om 20.00

'Rome, 1707: Handel & Scarlatti'

Marlotte van't Hoff, sopraan

André Poortvliet, klavecimbel

 

Programma:

Georg Friederich Händel (1685-1759):

Cantate Ditemi, mie piante (HWV 107)

Aria Se pietà di me non senti (HWV 17)

Domenico Scarlatti (1685-1757):

Sonates

 

Meer informatie en reserveren: http://www.klapstoelconcert.nl.

 

Koor Zanglust

Zaterdag 25 februari om 20.00 uur

Op zaterdagavond 25 februari zal het gemengd koor “Zanglust” uit Goes een avondvullend optreden verzorgen in de Maartenskerk te Baarland.

 

Het koor bestaat uit zo’n 35 mannen en vrouwen met een passie voor zingen; al sinds 1955! Zij brengen een zeer gevarieerd programma met liederen in diverse talen en van zeer oud tot hedendaags. Het koor wordt begeleid door Diny Kole op piano en staat onder leiding van dirigente Tineke Bos uit Baarland.

 

Vanwege de mooie akoestiek is de Maartenskerk een meer dan geschikte plek voor een optreden van een zangkoor. De opbrengst van deze avond is bestemd voor het onderhoud van de kerk.

 

De aanvang is om 20.00 en de entree bedraagt € 8,- inclusief koffie/thee in de pauze.

Graag reserveren, tel. 0113-639092 of mail naar: baarland@zeeuwsekerken.nl

Voor meer info zie: www.zeeuwsekerken.nl of www.baarland.com.

 

 

 

 

Terugblik 2016

Mini Kerstmarkt in de Maartenskerk

Zaterdag 17 december van 14.00 tot 16.00

 

Op zaterdag 17 december bent u van 14.00 tot 16.00 weer van harte welkom op onze mini-kerstmarkt in de Maartenskerk te Baarland.

 

In de kerk verkopen we kerststukjes en vogeltaarten, in de consistorie kunnen de kinderen onder begeleiding zelf kerststukjes maken en onder de toren kunt u genieten van een kopje koffie, thee of fris al dan niet met een versgebakken bol.

 

Ondertussen speelt Gerard Boot weer enige bijzondere stukken op het Moreau orgel.

 

Wellicht tot ziens.

 

Mannenkoor Lezzom komt weer naar de Maartenskerk te Baarland

Zaterdag 19 november om 20.00

 

Twee jaar geleden gaf het mannenkoor ‘Lezzom’ een optreden in de Maartenskerk. En die mannen kunnen zingen! Het koor heeft een repertoire dat vele eeuwen bestrijkt en dat in de sfeervolle kerk extra tot zijn recht komt.

 

Het programma begint met een lied uit 1030 en loopt door tot in de huidige tijd. Onze organist Gerard Boot speelt ook enige werken op het orgel, chronologisch gezien vallen die rond de pauze. Het koor staat onder leiding van dirigente Elena Berdnikova, die tevens “de toon aangeeft”.

 

De opbrengst van dit concert komt geheel ten goede aan het onderhoud van het gebouw. (De Maartenskerk is een rijksmonument. Het onderhoud wordt in de nabije toekomst voor 50% gesubsidieerd, de rest moet men zelf opbrengen; vandaar!).

 

De toegang bedraagt € 8,- inclusief koffie of thee in de pauze en reserveren is gewenst.

Tel.: 0113-639092 of 0113-639416.

 

 

Concert en diner op Open Monumentendag in Baarland

Zondag 11 september 2016

 

Op zondag 11 september organiseert de beheercommissie van de Maartenskerk weer een “EINDARRANGEMENT” dat als volgt wordt ingevuld:

Ontvangst tussen 15.00 en 15.30 uur in de tuin van Slot Baarland, alleen geopend voor deelnemers.

16.30 Concert in de Maartenskerk door Frans (klarinet) en Imke (piano) die al eerder met veel succes bij ons gespeeld hebben.

Hierna volgt om 18.00 uur een 3-gangen diner in restaurant ’De Kleine Toren’ in Baarland.

 

De kosten bedragen € 35,- p.p. (Eventueel alleen (tuin) + concert voor € 7,50). Opgeven uiterlijk 6 september door overmaken van dit bedrag op rekeningnummer NL68 RABO 0328307068 t.n.v. St. Herv. Kerk Baarland onder vermelding van aantal personen en keuze vis, vlees, vegetarisch. Eventuele opbrengst wordt geheel besteed aan het onderhoud van de kerk. Graag tot ziens.

Info: 0113-634160 of baarland@zeeuwsekerken.nl

 

 

Ymke Dalenberg-Opdam (1973) woont samen met haar man en 2 kinderen in Heiloo. Ze groeide op in Medemblik, in een muzikaal gezin. Toen ze acht jaar oud was begon ze met pianolessen en vanaf haar negende met viool.

Na de middelbare school, in 1991, werd Ymke toegelaten tot het conservatorium van Alkmaar, waar zij het hoofdvak klassiek piano koos. In 1997 sloot zij haar studie af. In datzelfde jaar begon Ymke aan een cursus voor koordirigent en kwam ze als pianiste terecht bij popkoor Join’s Meeting. Later werd ze daar dirigent en is dat nog steeds.

Ymke vormt samen met zangeres Martine Seldenthuis al 20 jaar een hecht duo: van uitvoeringen in quatre mains vorm, tot het zijn van collegazangers in het à capella octet After Eight, waar zij met name de lichte muziek vertolkten.

Een aantal jaar geleden besloten Ymke en Martine duo Voixlà op te richten. Het repertoire bestaat uit lichte Jazz en pop muziek. Ze worden regelmatig gevraagd bij verschillende gelegenheden zoals recepties en diners.

Ook vormt Ymke een duo met klarinettist Frans Jurjaanz en is zij altvioliste in het begeleidingsorkest voor Noord Holland. Ze verleent regelmatig haar medewerking aan projectkoren, zoals onlangs in de Philharmonie in Haarlem een Frank Sinatra project met onder andere Mathilde Santing.

Naast de muzikale bezigheden is Ymke leerkracht op een basisschool in Bergen.

 

Frans Jurjaanz (1965) werd in Amsterdam geboren en ging daar in 1986 naar het Conservatorium waar hij als Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus afstudeerde bij Piet Honingh.

Als freelance musicus speelde hij in diverse orkesten zoals het Noordelijk Nederlands Orkest, het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest en diverse begeleidingsorkesten. Daarnaast speelde hij in vele ensembles waarin hij op zowel authentieke instrumenten speelde (instrumenten uit de tijd van de componist, of kopiën daarvan) alsook hedendaagse muziek speelde, veelal van Nederlandse bodem.

Als docent was Frans verbonden aan de muziekscholen te Amstelveen en Noordwijkerhout. Ook was hij gedurende 10 jaar repetitor bij het Noord-Hollands Jeugd Orkest.

Sinds 2003 legt hij zich mede toe op het vervaardigen van klarinetrieten op maat voor professionele musici. In 2008 heeft hij met compagnon Oscar Ramspek JURA Reeds opgericht. Dit is een uniek bedrijf waar ambacht en computertechnologie samen komen om rieten exact te kunnen analyseren en reproduceren.

Sinds 2010 spelen Ymke en Frans als duo samen, met een lichte voorliefde voor muziek uit de Romantiek (19e eeuw).

 

Instrumentaal concert 'Avontuur, variatie & sfeer', van Bach tot Schnittke

Baarland 11 juni 2016

Biezelinge 10 juni 2016

 

Viool: Jeanine Melis & Tessa van Buuren

Orgel/piano: Mark Christiaanse

 

Programma

T. Merula (1595 – 1665)

Canzona La Cattarina

Barok/klassiek

Orgelsolo

A. Schnittke (1934 – 1998)

Prelude in memoriam Dimitri Shostakovitsch en Moz-Art (on K. 416d)

G. Bacèwicz (1909 – 1969)

Vioolsolo

D. Shostakovich (1906-1975)

Five Pieces for two violins and piano

PAUZE

Romantiek/modern

Orgelsolo

G. Faurè (1845 – 1924)

Romance pour violon et piano (op. 28)

F. Schubert (1797 – 1828) OF M. Bruch

Vioolsonata no. 3 in G minor D408 Vioolconcert 2 deel 1

Barok o.d.

Orgelsolo

W.A. Mozart (1756 – 1791)

Kirchensonate

 

 

Openstelling Slot Baarland in kader van Kastelendag

Maandag 16 mei, 2e Pinksterdag

Van 10.00 tot 17.00 is de kasteeltuin en een deel van Slot Baarland weer geopend voor publiek.

Er klinkt middeleeuwse muziek en er lopen jonkvrouwen en een hofnar rond. Echte ridders geven demonstraties zwaardvechten. Tevens zijn er diverse activiteiten waaronder oude ambachten en varen door de gracht voor kinderen. Tevens is er een kraam met antieke spullen en spekstenen beeldjes. Er zijn koffie, thee, fris en broodjes te koop.

Zie website: www.slotbaarland.nl.

 

Tevens is er gelegenheid om de naastgelegen kerk te bezoeken. U kan de toren beklimmen waarbij een gids iets vertelt over de omgeving. Er is een boekenstal en er klinkt muziek. Dit uitje is bijzonder goed te combineren met een ritje met de stoomtrein: “Goes-Borsele”, de trein rijdt helemaal door naar Baarland. Men organiseert die dag “kleinkunst op STOOM”.

Voor meer info zie website: www.destoomtrein.nl.

 

Er wordt verzocht om gebruik te maken van de 3 parkeergelegenheden aan de rand van het dorp met indien gewenst vervoer met grote truck of busje naar het Slot. Afstand ongev. 500 m, oftewel 10 min. lopen.

 

 

Rommelmarkt bij de Maartenskerk in Baarland

Zaterdag 7 mei

Om 09.30 start de verkoop van spullen in de kramen in en rond de kerk. Behalve aardige spullen hebben we een volle boekenkraam en een planten en bloemenkraam. Bij de koffie serveren we versgebakken wafels. We hebben mooi weer besteld, zodat het de moeite waard is om de toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de Westerschelde.

 

Er zijn enige bijzondere stukken die per opbod verkocht worden. De opbrengst komt geheel ten goede aan het onderhoud van de middeleeuwse Maartenskerk in eigendom van de st. Oude Zeeuwse Kerken. Inmiddels is de beschildering van het houten schot tussen schip en koor schoongemaakt en gerestaureerd. Ook is er een ontbrekend deel van het Moreau-orgel opnieuw gemaakt en ingebouwd. Er is een nieuwe cd opgenomen met bijzondere orgelmuziek. Vorig jaar zijn de nieuwe wc’s in gebruik genomen, het koor is aan de beurt.

 

Wij halen op zaterdag 16 april spullen op in Baarland. Heeft u aardige spullen voor de rommelmarkt dan kan u alvast bellen naar dhr. Thijs Meeuwse, tel. 0113-639562.

 

U ziet, u bent meer dan welkom op de rommelmarkt. Tot ziens.

 

 

Een bijzonder duo, Salvérius-Vandenabeele

Zaterdagavond 6 februari

Op zaterdagavond 6 februari organiseert de plaatselijke afdeling van de St. Oude Zeeuwse kerken een concert met een aparte bezetting: Sara Sabélius op accordeon en Wouter Vandenabeele op viool. Beiden musici zijn geschoold aan het conservatorium te Gent; Wouter is er nu docent viool, Sara geeft accordeonles in Geraardsbergen. Na samengespeeld te hebben in diverse muziekgezelschappen, o.a. ‘Transpidansa’ en ‘Olla Vogula’ besloten ze samen verder te gaan als duo.

 

Ze spelen een mix van het repertoire van die verschillende projecten maar meer en meer ook nieuwe eigen nummers, aangevuld met hun geliefkoosde traditionals uit Griekenland, Ierland en Roemenië.

Verder brengen ze ook nummers uit het solo album ”Chansons sans paroles” en soms eens een compositie van Manos Hadjidakis of Philippe Thuriot.

 

Bekijk op Youtube alvast een nummer:

Salvérius & Vandenabeele - Wals voor Lynn

 

Het concert begint om 20.00, kerk open om 19.30. De entree bedraagt € 8,- p.p. inclusief een kop koffie of thee in de pauze. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de Maartenskerk.

Reserveren gewenst, tel: 0113-639092 mevr. Droste of 0113-639620 Johan Vermin.

 

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Culturele Raad van de gemeente Borsele.

 

 

 

 

Agenda 2015

 

MINI-KERSTMARKT

Zaterdag 19 december

Op zaterdag 19 december bent u van 14.00 tot 16.00 weer van harte welkom op onze mini-kerstmarkt in de Maartenskerk te Baarland.

 

In de kerk verkopen we kerststukjes en vogeltaarten, in de consistorie kunnen de kinderen onder begeleiding zelf kerststukjes maken en onder de toren kunt u genieten van een kopje koffie, thee of fris al dan niet met een versgebakken bol.

 

Ondertussen speelt Gerard Boot weer enige bijzondere stukken op het Moreau orgel.

Wellicht tot ziens.

 

 

Sterren uit de Barok: Consort of Voices brengt muziek van Händel en Telemann

zaterdagavond 10 oktober

Op zaterdagavond is het barokensemble Consort of Voices te gast in de Maartenskerk te Baarland. Vocale soliste is de sopraan Marlotte van ’t Hoff. Op het programma staat muziek van twee sterren uit de Barok: Georg Friedrich Händel en Georg Philipp Telemann.

 

Centraal in het programma staan aria’s en cantates voor sopraan van beide beroemde componisten, bijvoorbeeld een selectie uit de Neun Deutschen Arien (HWV 202–210) van Händel. Het programma wordt aangevuld met (trio)sonates voor barokviool, blokfluit en viola da gamba.

Marlotte van’t Hoff studeerde solozang klassiek bij Hanneke Kaasschieter aan het Fontys conservatorium te Tilburg, waar ze in 2015 met succes afstudeerde. Ze werkte vaker samen met barokensemble Consort of Voices.

 

Het concert begint om 20.00 (kerk open: 19.30 uur). Kaarten kosten 8 euro (inclusief programmaboekje en pauzedrankje) en zijn te reserveren via de website van Consort of Voices of door te bellen naar 0113-69092 of 0113-639620 of per email: baarland@zeeuwsekerken.nl

 

Reserveren wordt aanbevolen omdat het aantal plaatsen beperkt is. Meer informatie is te vinden op www.consortofvoices.nl

 

Arrangement Open Monumentendag, Maartenskerk

zaterdag 13 juni

Op zondag 13 september organiseert de beheerscommissie van de Maartenskerk te Baarland weer een arrangement dat als volgt wordt ingevuld:

 

Tussen 15.00 en 15.30 ontvangst in de tuin van Slot Baarland alleen voor deelnemers.

 

Om 16.30 een concert in de Maartenskerk uitgevoerd door Rutger de Ronde, piano en Joachim, zang. Zij zullen een serie liederen ten gehore brengen:

Schwanengesang, van Schubert.

An die ferne Geliebte van L. Van Beethoven. Deze laatste wordt gezien als de eerste echte liedcyclus.

 

18.00 Diner in restaurant ‘de Kleine Toren’, 3 gangen, vooraf gegaan door een ‘amuse’.

 

De kosten bedragen € 35,-. Opgeven door overmaking van dit bedrag op bankrek. NL68RABO0328307068 t.n.v. St. Ned. Hervormde Kerk Baarland o.v.v. aantal personen en vis of vlees menu. Eventueel kan het diner ook als lunch genoten worden. Ook kan men enkel het concert bezoeken, kosten € 7,50. Overige info mevr. Ria Braamse, tel.: 0113-634160.

 

Rozen in de kasteeltuin, boerenmarkt op het gras

zaterdag 13 juni

Op zaterdag 13 juni is de kasteeltuin van Slot Baarland weer gratis toegankelijk voor het publiek. Deze prachtige tuin is nu extra bijzonder omdat de vele soorten rozen nu in volle bloei beloven te staan. Koffie, thee, broodjes verkrijgbaar.

 

Tevens presenteert Baarland zich met een Boerenmarkt op het grasveld van de Maartenskerk en de oprijlaan van het Slot. Hier worden de meest uiteenlopende producten uit de streek aangeboden. Ook ‘Mooi Zeeland’ laat zich van haar ‘beste kant’ zien.

 

Voor een rustmoment is de Maartenskerk geopend met in de middag harpmuziek. Ook is het weer mogelijk om de oude toren te beklimmen voor een schitterend uitzicht over de Westerschelde.

 

U bent welkom van 10.00 tot 17.00. Er is gelegenheid om te parkeren op het erf van de fam. Driedijk aan het begin van het dorp, voor verder vervoer wordt gezorgd.

 

Rommelmarkt

Zaterdag 9 mei

Om 09.30 start de verkoop van spullen in de kramen in en rond de kerk. Behalve aardige spullen hebben we een volle boekenkraam en een planten en bloemenkraam. Bij de koffie serveren we versgebakken wafels. We hebben mooi weer besteld, zodat het de moeite waard is om de toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de Westerschelde.

 

Er zijn enige bijzondere stukken die per opbod verkocht worden. De opbrengst komt geheel ten goede aan het onderhoud van de middeleeuwse Maartenskerk in eigendom van de st. Oude Zeeuwse Kerken. Inmiddels is de beschildering van het houten schot tussen schip en koor schoongemaakt en gerestaureerd. Ook is er een ontbrekend deel van het Moreau-orgel opnieuw gemaakt en ingebouwd. Vorig jaar zijn de nieuwe wc’s in gebruik genomen, het koor is aan de beurt.

 

U ziet, u bent meer dan welkom op de rommelmarkt. Tot ziens.

 

 

Popkoor ‘Eigenwijs’ verzorgt lenteconcert in Maartenskerk

Zaterdag 11 april

Vanwege groot succes van het vorige optreden verzorgt het popkoor ‘Eigenwijs‘ op zaterdag 11 april opnieuw een lenteconcert in de Maartenskerk te Baarland. Popkoor EigenWijs uit Terneuzen heeft ruim 40 enthousiaste leden en wordt begeleid door hun eigen band.

 

Het koor zingt meerstemmig een brede variatie aan popsongs, oud en nieuw, swingend of ingetogen, maar altijd met aanstekelijk enthousiasme! Een greep uit het repertoire: California dreaming, Sound of silence, Somebody to love zijn al wat ouder, maar Calm after the storm en No Mercy behoren tot de recentere hits. Natuurlijk zingen we ook diverse nederlandstalige nummers zoals: Ik kan het niet alleen, Stil in mij, Nooduitgang, enz.

 

De dirigente is Christine Vermaas. Voor de Baarlanders is het een aardige bijkomstigheid dat hun dorpsgenoot Piet Otte gitaar speelt in de begeleidingsband.

Het concert begint om 20.00 en de toegang is € 8,- inclusief koffie/thee in de pauze. Reserveren gewenst, tel. 0113-639092, mevr. Liesbeth Droste.

 

 

Presentatie nieuwe CD met orgelmuziek op Moreau-orgel

Zaterdag 14 maart

Op zaterdagavond 14 maart presenteert de commissie Baarland om 20.00 de nieuwe CD met orgelmuziek op het Moreau-orgel. Er zijn vanuit de Stichting Oude Zeeuwse Kerken, eigenaar van de Maartenskerk te Baarland en haar orgel, veel inspanningen verricht om het uiterst waardevolle instrument weer geheel compleet te kunnen laten klinken. Deze CD, mogelijk gemaakt door deze stichting, laat het resultaat horen.

 

Bij de keuze voor het programma is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij het Vlaamse, zuidelijke karakter van het instrument. Tevens is getracht met een origineel, deels vierhandig programma een aanvulling te bieden op het enorme oeuvre aan orgelmuziek dat al op CD verkrijgbaar is. Daarbij heeft het Rameau-jaar 2014 als inspiratie gediend.

 

Op deze avond zullen de organisten Gerard Boot en Andre Poortvliet een aantal werken uit de cd spelen, na afloop heeft u de mogelijkheid de cd aan te schaffen a € 12,- per stuk.

Na 14 maart ook te bestellen door overmaking van € 15,- op rek.nr.: NL68RABO0328307068 t.n.v. St. Hervormde Kerk Baarland o.v.v. uw adres, de CD wordt u dan toegestuurd.

Voor meer informatie zie: www.zeeuwsekerken.nl of www.baarland.com.

 

 

 

Agenda 2014

 

Kerstconcert met Bevelands vrouwenensemble Catando

Zaterdag 20 december

Op zaterdag 20 december organiseert de plaatselijke commissie Baarland een sfeervol kerstconcert in de Maartenskerk te Baarland. De avond wordt verzorgd door dameskoor Catando, een ensemble bestaande uit tien enthousiaste, muzikale dames. Het ensemble bestaat acht jaren en wordt geleid door de gedreven dirigente Willy Feijtel-Bout.

 

Vanavond kunt u luisteren naar een uitgebreid en gevarieerd Kerstprogramma met bekende en minder bekende Kerstliederen. Zo zijn er nummers van Vivaldi en Bach, maar ook Paul MacCartney komt aan bod. En nog vele genres, die daar tussen in zitten. Van majestueus of serieus tot lieflijk en eenvoudig. Dit alles met ondersteuning van Edu de Goffau, de vaste begeleider achter de piano. Ook onze vaste organist Gerard Boot zal enige nummers op het Moreau-orgel spelen.

 

Het concert begint om 20.00. De toegang bedraagt € 7,50 p.p. inclusief koffie of thee in de pauze. De eventuele opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de kerk.

Reserveren gewenst: 0113-639092, mevr. L.Droste of 0113-634160, mevr. Braamse.

 

 

MINI-KERSTMARKT

Zaterdag 13 december

Stichting Oude Zeeuwse Kerken, afd. Baarland houdt op zaterdag 13 december a.s. haar jaarlijkse “MINI-KERSTMARKT” in de Maartenskerk te Baarland. De opbrengst is bestemd voor restauratiewerkzaamheden in de kerk.

U bent hartelijk welkom van 14.00 tot 16.00 uur.

 

Er zijn kerststukjes, vogelvoedertaarten en kerstartikelen. U kunt ook genieten van een kopje koffie/thee à € 1,00. Breng uw (klein-)kinderen mee, want zij mogen voor € 1,00 hun eigen kerststukje maken.

 

De sfeer wordt deze middag extra versterkt door Gerard Boot, hij bespeelt het Moreau-orgel (ca. 1750). Graag tot ziens op 13 december!

 

Open monumentendag-arrangement

Zondag 14 september

Op deze dag biedt de plaatselijke beheers commissie van de Maartenskerk u een aardig arrangement aan, te weten:

De totale kosten bedragen € 32,50 p.p. Opgave door overmaken van dit bedrag op rek.nr. NL68 RABO 0328307068 t.n.v. St. Herv. Kerk Baarland o.v.v. aantal pers. + vis of vlees menu.

 

Eventuele opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de kerk. Uiterste opgave datum 6 september. Info tel.: 0113-639620 of 0113-634160.

 

“Beelden en Rozendag”

zaterdag 21 juni

In het kader van de viering van “1000 jaar Baarland” worden er op zaterdag 21 juni weer tal van activiteiten georganiseerd. De tuin van Slot Baarland is geopend van 10.00 tot 17.30, de Rozen staan er nu op z’n mooist bij. Er zullen oude ambachten uitgeoefend worden en u zult diverse middeleeuwers tegenkomen, bezig met oude ambachten. Er is koffie/thee/ fris en broodjes te koop.

Ook de Rozentuin van mevr. Louise v.d. Akker is geopend voor publiek, zeer de moeite waard. Tevens is de Maartenskerk geopend en kan men de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de omgeving en Westerschelde. Mevr. Yvonne Vonk zal de gehele dag stukjes op de harp spelen, deels aangevuld met fluitiste.

Om 11.00 zal onze kunstenaar Jan Willem Hament het nieuwe Milleniumbeeld onthullen; zijn geschenk aan het dorp Baarland. In aanvulling hierop zullen er de hele dag ‘levende beelden’ te zien zijn. De kinderen kunnen uitrazen op een ‘berenspringkussen’.

 

Om 12.30 en 15.30 brengt de toneelvereniging Baarland een historisch stuk op de fundamenten van kasteel ‘Hellenburg’ even buiten het dorp richting Oudelande.

De brandweer zal diverse demonstraties geven aangevuld met een expositie in de brandweerkazerne. De schuterij geeft demonstraties op de liggende wip.

 

U bent van harte welkom, we vragen u slechts om te parkeren op de gelegenheden aan de ingang van het dorp, alwaar voor verder vervoer wordt gezorgd.

 

Openstelling van Slot Baarland in kader van Kastelendag

maandag 9 juni

Van 10.00 tot 17.30 is de kasteeltuin en een deel van Slot Baarland weer geopend voor publiek. Er klinkt middeleeuwse muziek en er loopt een hofnar rond. Tevens zijn er diverse activiteiten waaronder oude ambachten en varen door de gracht voor kinderen. Er zijn koffie, thee , fris en broodjes te koop.

 

Zie website: www.slotbaarland.nl

 

Tevens is er gelegenheid om de toren van de naastgelegen kerk te bezoeken, waarbij een gids iets vertelt over de omgeving. Er wordt verzocht om gebruik te maken van de parkeergelegenheid aan de rand van het dorp met indien gewenst vervoer met paardentram naar het Slot.

 

Rommelmarkt

zaterdag 10 mei

Zaterdagmorgen van 09.30 tot 12.30 wordt de jaarlijkse rommelmarkt weer georganiseerd ter ondersteuning van het onderhoud van de Maartenskerk. Naast de vaak verrassende spullen die aangeleverd worden zijn er ook bloemstukken en plantjes te koop.  Een uitgebreide boekenkraam en een partytent waar koffie, thee of fris en versgebakken wafels worden geserveerd.


Bij voldoende curiositeiten wordt er een verkoping per opbod georganiseerd. Ook al bent u niet van plan om iets te kopen is het toch aardig om even langs te komen en een kijkje te nemen.

 

Op zaterdagochtend 12 april komen wij langs om de oude spullen op te halen, u kunt ze rond 09.00 op de stoep zetten.  Heeft u nu al spullen waar u van af wilt dan kan u contact opnemen met de koster, dhr. Thijs Meeuwse, tel.: 639562. (Oude televisietoestellen zijn onverkoopbaar en kunnen wij dus niet aannemen)

 

 

Padovana

zaterdag 22 maart

Op zaterdag 22 maart organiseert de plaatselijke commissie weer een klassiek concert in de Maartenskerk in Baarland uitgevoerd door Padovana.

 

Padovana, ensemble voor kamermuziek, bestaat uit negen mensen. In steeds wisselende samenstellingen spelen zij met zeven blokfluiten, variërend van de kleinste fluit, de sopranino, tot de subbas. Daartussen zitten de sopraan, de alt, de tenor, de bas en de grootbas. In complete samenstelling worden zij bijgestaan door een cello en een spinet, wat aan de groep een geheel eigen geluid geeft. Regelmatig treden zij op in de hele provincie, geven zelf concerten, begeleiden (kleinere) koren en werken mee aan kerkdiensten.

 

De groep staat onder leiding van Bert Alderliesten. Technische en artistieke bijstand wordt verleend door Peter De Clercq, docent aan het conservatorium Brussel en de muziekschool Terneuzen. De groep treedt op zonder dirigent.

 

Het repertoire bestaat voornamelijk uit werken van de renaissance (rond het jaar 1500) en vooral uit de barok (van ongeveer 1650 tot 1750). Ook wordt er wel muziek gespeeld die eigentijds te noemen is. Zie ook de website www.padovana.nl.

 

Padovana heeft de volgende samenstelling:

Anja Buijsse, sopraanfluit, altfluit

Bert Alderliesten, sopranino, sopraanfluit, altfluit, basfluit

Marianne Ton, sopraanfluit, altfluit, basfluit, grootbas

Nellie Alderliesten, tenorfluit

Hannie de Kok, tenorfluit

Christien Labruyère, altfluit, tenorfluit, basfluit, subbas

Lyanne Keijzers, altfluit, tenorfluit

Matty Cijsouw, cello

Niels van Rooijen, spinet

 

Onze organist Gerard Boot speelt ook weer enige werken op het Moreauw-orgel.

Het concert begint om 20.00 en de entrée bedraagt € 8,-

 

 

Nieuws

 

Opening toiletgebouw Maartenskerk op zaterdag 11 oktober 2014.

Na een ochtend met langdurige regenval brak rond de klok van tweeën net op tijd de zon door. Zodoende kwamen de gasten ontspannen ‘binnendruppelen’, een welkomsdrankje verhoogde de feestelijke sfeer.

 

Even na drieën nam voorzitter mevr. Corrie Elenbaas het woord, vertelde in het kort de gang van zaken die tot dit gebouwtje leidde en gaf vervolgens het woord aan de gedeputeerde dhr. C. v. Beveren.

 

Deze hield een korte, maar ludieke toespraak waarin hij stelde dat de plaatselijke commissie Baarland de eerste en de laatste kans benut had om plattelandssubsidie te ontvangen voor de verbouw van de wc.

 

Vervolgens kreeg wethouder C. Weststrate het woord. Deze verlegde onmiddellijk de aandacht van de wc naar de toren; die heeft namelijk ook een opknapbeurt nodig. Ofwel, je moet het ijzer smeden als het heet is.

 

Aan de architect dhr. Frans Rothuizen de eer om de aanbouw te openen. Hij memoreerde nog dat hij het aan de middeleeuwse Maartenskerk verplicht was geweest om met degelijk materialen te werken, passend bij het geheel en het deed hem werkelijk goed dat er in het dorp al gezegd was dat het net leek of het gebouwtje er al jaren stond. Een grotere pluim kan je als architect niet krijgen.

 

Dit gezegd hebbende trok hij de ‘Berenvlag’ voor het bord vandaan en kon iedereen een kijkje gaan nemen. Hierna volgde een geanimeerd samenzijn.

 

Met deze nieuwe wc’s is een grote wens van de plaatselijke commissie van de St. Oude Zeeuwse Kerken uitgekomen, maar we zijn ook opgelucht dat we dit hoofdstuk kunnen afsluiten.

 

Met dank aan de steun van EU, gemeente Borsele en velen anderen.

“Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.”.

 

Bouw toiletgroep Maartenskerk inmiddels gestart.

Hoewel er vanaf de weg nog niets te zien is, is er al een belangrijke stap gezet in de bouw van de nieuwe toiletgroep tegen de consistorie van de Maartenskerk. De fundering is gestort en die kan met de feestdagen rustig uitharden, dan wordt er niet gewerkt.

Dat er sowieso  gebouwd kon worden had nog heel wat voeten in aarde.  Na het opvragen van offertes bleek dat de bouw zo’n 30% duurder uit zou vallen dan begroot. Dit vanwege het gebruik van duurzame materialen en de inpassing van de aanbouw in het geheel van de middeleeuwse kerk.

Na onderhandelingen met de aannemer en het uitvoeren van werkzaamheden in eigen beheer bleef er nog een substantieel tekort over. Er is direct gestart met het aanschrijven van de diverse subsidieverstrekkers en van een aantal hebben wij tot onze grote opluchting een positief antwoord ontvangen.

Zodoende worden wij behalve door de Europese Gemeenschap en de gemeente Borsele ook gesteund door het ”Bouw Cultuurfonds”,  ( mede omdat het project een leerlingen bouwplaats is),  de Mij. tot Welzijn,  Zeeland Refinery,  de firma Paree uit ’s Heerenhoek en schildersbedrijf A.v. Sprang uit Baarland.

Hoewel in financieel opzicht  de begroting lijkt te gaan sluiten, blijft het feit dat er nog een aantal werkzaamheden door vrijwilligers zal worden verricht;  zoals schoonmaken, opruimen, diverse timmerklussen en het bestraten van de toegang buiten om de consistorie. Inmiddels zijn er al wel zo’n 3000 gebruikte ijsselsteentjes schoon gebikt. Mocht u belangstelling hebben om mee te helpen, dan kunt u contact opnemen met dhr. Cees Droste (639092) of Johan Vermin (639620).

 

Rest mij u te melden dat een deel van de subsidie afkomstig is  uit het : “Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”. Deze subsidie is verkregen door tussenkomst van de provincie Zeeland.

 

 

Terugblik

 

Zeer geslaagd optreden mannenkoor ‘Lezzom’ in de Maartenskerk.

 

Op zaterdagavond 2 februari waren zo’n 65 bezoekers getuige van een prachtig optreden van Lezzom. Daar de avond werd georganiseerd in het kader van ‘1000 jaar Baarland’ hebben de mannen hun programma hieraan aangepast.

 

Ze begonnen met een lied uit ongeveer 1010 en eindigden met de “Sound of Silence”. Daartussen werd uit zo’n beetje elke eeuw iets meegepakt. In die volgorde blijvend bespeelde Gerard Boot het Moreau-orgel rond de pauze met o.a. aanstekelijk werk van W. Lootens.

 

De grote verrassing was de “Ode aan Baarland” , een lied gemaakt door koorlid Cor den Engelsman op muziek van Sibelius. Hopelijk kan dit lied in de loop van het jaar nog eens gezongen worden.

 

Ode aan Baarland

(melodie: Finlandia van Jean Sibelius tekst: Cor den Engelsman)

 

O Baarland, dorp hier aan de Westerschelde,

ik vind er alles wat mijn hart verlangt.

Van boomgaard, strand, kasteel en weidse velden

tot uitzicht naar de verre overkant. (2x)

 

O Baarland, nu al meer dan duizend jaren,

de arme grond verrijkt tot vruchtbaar land.

Ze zal me altijd weer blijven bekoren

die parel in de Zak van Beveland. (2x)

 

Bladmuziek

 

 

Feestelijke ingebruikname van gerestaureerde Moreau-orgel in de Maartenskerk.

Na een lange periode van sparen, subsidies vergaren, ‘wikken en wegen’ was het afgelopen voorjaar dan zover; het Moreau-orgel kon aangepast worden. Een apart deel van de orgelpijpen, het Cromorne-register, die bij een vorige restauratie verwijderd zijn, zijn opnieuw geconstrueerd en geplaatst. Het orgel is nu weer compleet zoals het gebouwd is en zodoende weer geschikt om de muziek uit die tijd te spelen. We spreken dan over zo’n 250 jaar geleden.

Afgelopen zaterdag, 7 september, volgde er een feestelijke ingebruikname van het vernieuwde orgel voor genodigden. Dit waren subsidie verstrekkers, mensen uit de ‘orgelwereld’, en vrijwilligers die betrokken zijn bij de Maartenskerk. Al met al een heel gezelschap.

 

Na een korte inleiding door mevr. Corrie Elenbaas, de voorzitter van de plaatselijke commissie, volgde een toespraak door dhr. Theo Jellema, o.a. docent orgel aan het conservatorium te Groningen en begeleider van de aanpassing van het orgel. Na eerst de loftrompet over het Moreau-orgel gestoken te hebben, legde hij uit dat de Cromorne een ouderwets houten blaasinstrument is dat tegenwoordig niet meer wordt gebruikt, maar in de oude muziek zeer zeker wel. Om het speciale geluid van het instrument op orgel na te bootsen zijn er speciale pijpen nodig met koper i.p.v. zink en lood. Na deze geanimeerde uitleg verzorgde hij een prachtig concert op het orgel; de hele kerk werd meegevoerd! Met het overhandigen van de stemsleutel aan de huis-organisten Gerard Boot en André Poortvliet droeg dhr. Jellema het orgel namens de firma Flenntrop weer over aan de plaatselijke beheers- commissie. Gelukkig hadden Gerard en André ook nog een prachtig stuk voor ons in petto.

 

Voor de voorzitter kon afsluiten had de aanwezige wethouder Zandee behalve complimenten voor haar doorzettingsvermogen ook nog een enveloppe met een subsidie voor, en een bouwvergunning van het volgende project: De toiletgroep! De voorzitter sloot af met de oproep aan belangstellenden om vrijblijvend in te tekenen voor een in eigen beheer uit te brengen c.d. van het vernieuwde Moreau-orgel.

 

Zoals dat gebruikelijk is werd de middag afgesloten met een hapje en een drankje en kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd evenement. Bij deze dank voor de organisatie.

 

 

Optreden mannenkoor Lezzom in de Maartenskerk.  
Afgelopen zaterdag 23 maart was er van de lente nog niets te merken; Nederland werd overvallen door vorst en een laagje sneeuw opgejaagd door een Siberische wind.
Eigenlijk kwam dat wel mooi uit; het was gezellig warm in de kerk met mooi licht.  De mannenstemmen van het koor vormden welhaast een natuurlijk geheel met de akoestiek van de kerk. Prachtig zo als dat klonk. Vooral voor de pauze werd de wat oudere muziek gezongen; als je je ogen sloot waande je je vele eeuwen terug in de tijd.
Ook onze organist, Gerard Boot, ging weer  ‘vol op het orgel’; sinds de uitbreiding van afgelopen jaar lijkt de orgelmuziek veel voller en klankrijker te zijn. Of is dit verbeelding?


Na de pauze werd het meer hedendaagse repertoire ten gehore gebracht, bij het Russisch afscheidslied leek het wel of het dak eraf werd gezongen.  Overigens staat Lezzom onder leiding van de Russische dirigente Elena Berdnikova; de manier waarop zij bij elk lied het koor ‘op stem’ bracht verdient een aparte vermelding. Ik wilde haar bijna vragen, “Zingt u ook eens wat?”

 

 

Rommelmarkt 2013

De rommelmarkt startte met een fikse regenbui en ook in de verdere ochtend bleef het niet droog. Vandaar dat de bezoekersaantallen iets tegenvielen. De mensen die kwamen hebben echter goed gekocht, zodat het uiteindelijk resultaat nauwelijks achterbleef bij andere jaren.

 

rommelmarkt

 

rommelmarkt

 

rommelmarkt

 

rommelmarkt

 

rommelmarkt

 

rommelmarkt

 

rommelmarkt

 

rommelmarkt

 

rommelmarkt

 

rommelmarkt