Hubert Stuyvaert

Huberts interesse voor tekenen en schilderen zit hem waarschijnlijk in de genen. Via zijn grootmoeder is hij verwant met Ronald Ergo, bekend Vlaams tekenaar-schilder. Van kleinsaf aan tekende en schilderde hij. Vanaf toen ontdekte hij dat tekenen en schilderen over ´goed leren kijken´ gaat. Stuyvaert vindt dat observeren nog steeds cruciaal is voor zijn werk. Het ‘lezen’ van het gezicht beschouwt hij als het lezen van een boek: de biografie van zijn onderwerp. Wat het portretteren betreft, gaat het volgens hem over ‘verder kijken’, naar ‘binnen kijken’. Het is bijzonder om te ontdekken dat een portret meer is dan enkel een gezicht. Het is fascinerend hoe hij het karakteristieke van de geportretteerde weet te vangen in de uitdrukking van ogen en gelaatstrekken.

Hubert Stuyvaert volgde tekenkunst, olieverfschilderen en aquareltechniek aan de Kunstacademie van Eeklo. Hij is een multidisciplinair kunstenaar die zowel portretten, landschappen, symbolische en surrealistische taferelen tekent en schildert.

Zijn bewondering gaat uit naar kunstenaar Luc De Pauw, bekend voor zijn fijne scraperboards en zijn magisch surrealistische schilderijen. Zelf beheerst hij op sublieme wijze de moeilijke aquareltechniek. Zijn aquarelportretten zijn een uiterst beheerst samenspel van licht en schaduw. Ook als tekenaar is hij bijzonder talentvol, hij laat de textuur van het potlood volledig tot zijn recht komen. Zijn tekeningen zijn gedetailleerd en ragfijn, soms fluweelzacht.

Geoffrey Van Hulle

Geoffrey is afkomstig uit België. Zijn liefde voor de glaskunst begon met glas in lood. Enkele jaren geleden ontdekte hij glasfusing. Glasfusing is het samensmelten van stukken glas. Naast glasblazen, glas-in-lood, glasbeeldhouwkunst en gelijmd glas speelt glasfusing in de huidige glaskunst een essentiële rol. Volgens archeologen dateren de glasfusingtechnieken reeds van 2000 jaar v. Chr. De laatste jaren was kunstenaar Geoffrey Van Hulle volledig in de ban van deze bijzondere kunstvorm. Hij startte met een basisopleiding bij Syntra West te Brugge. Daarna volgde hij diverse cursussen in Engeland. Op die manier ontdekte hij de talrijke mogelijkheden van glasfusing. Hij leerde er afbeeldingen, tekeningen en reliëf in zijn creaties te integreren. Momenteel gaat zijn voorkeur uit naar een combinatie van glas met hout en metaal.

Het proces om de verschillende kleuren van glasdelen met elkaar te laten vervloeien, boeit kunstenaar Geoffrey Van Hulle enorm. De combinatie van kleuren en vormen leiden tot de meest schitterende en verrassende creaties. De transparantie van glas voegt daar nog een extra dimensie aan toe. Op de tentoonstelling in Waterlandkerkje zijn schalen en verlichtingscreaties te zien. Bij deze laatstgenoemde werkt hij voor de draagstructuur van het glas vooral met hout en metaal. De interactie van glas en licht in combinatie met leds als lichtbron stellen de kunstenaar in staat om niet alleen mooie maar ook functionele kunst te maken.

’t Kerkje  Molenstraat 58  Waterlandkerkje
Zaterdag 05 juli t/m zaterdag 12 juli 2014
Openingstijden: 13.00 –16.30 uur
Gesloten op zondag en maandag.