‘Met vuur en zuur’ varia in klei en diepdruk

Onder dit motto toont Jan Broekmeijer van zaterdag 29 juni t/m zaterdag 6 juli 2013 etsen en keramische objecten in Waterlandkerkje.

Jan Broekmeijer (1944) was meer dan 35 jaar docent beeldende vorming. Na zijn pensionering ging hij wonen in Cadzand, waar hij aan enkele zomerexposities heeft deelgenomen.

Hij heeft zowel een theoretisch beeldende- als een praktisch beeldende achtergrond.

Indrukken van zijn omgeving en reizen vormen zijn inspiratiebronnen.

De voorstellingen komen soms direct op de etsplaat van zink tot stand. Veelal maakt hij eerst een ontwerp, dat in spiegelbeeld op de plaat wordt aangebracht. Vaak worden bepaalde delen verwijderd en/of verschoven, teneinde de plaat als het ware te doorbreken om zo een eenheid te vormen met het etspapier. Soms worden plaatdelen ook verwijderd ter accentuering van een detail.

Eenvoudig gezegd is een ets een inktafdruk op papier van getekende lijnen op een metaalplaat. In een zuurbad wordt de voorstelling in de plaat geëtst. Nadat er inkt is aangebracht, wordt er een afdruk gemaakt met een zogenaamde diepdrukpers, die het papier in de geëtste en met inkt gevulde voorstelling drukt.

Met zijn keramische objecten gaat hij meestal direct met de klei aan de slag. Veelal berust zijn vormgeving op een vertaling van organische natuurvormen. Bepaalde delen benadrukt hij onder andere met structuren en/of metaaloxydes en glazuren.

Kort samengevat wordt onder keramiek verstaan voorwerpen/objecten in onder meer klei, die door middel van opbouwtechnieken worden vervaardigd. Meestal zijn die producten hol. Na een eerste ovenbrand worden er vaak stoffen op aangebracht ter verfraaiing en/of ter bevordering van de waterdichtheid. Vervolgens vindt de zogenaamde gladbrand plaats.

Jan werkte tot voor kort in `De Hoekzak` in Oostburg. Helaas is hij door de bezuinigingen momenteel `atelierloos` en op zoek naar een alternatieve werkruimte.

Kunstwerk Han Koster