De familie Ferket

Van 31 augustus t/m 7 september 2013 heeft de familie Ferket in ‘t Kerkje van Waterlandkerkje een expositie. Deze artistieke familie telt 8 kinderen, 5 ervan laten hier hun werk zien.

De broers en zussen Ferket werden geboren in Graauw en Langendam op een boerderij in de Vanalsteinpolder. In 1947 verhuisde het gezin naar Aardenburg op de ‘Hoeve Buitenlust’. Elk van de kinderen vond na kostschool en studietijd z’n plekje. Op latere leeftijd kreeg de creativiteit bij al deze artistiekelingen steeds meer vorm.

Paula en Jeanne Ferket zijn altijd al creatief bezig met verschillende materialen. Zij volgden o.a. enkele jaren aquarellessen bij Pascal Bosmans in Hulst. Daarna volgden ze een opleiding schilderkunst aan de kunstacademie in Eeklo. Momenteel werken ze vooral met olieacryl en aquarelverf.

Anjes Ferket kreeg les van Peter van Nes in Terneuzen en Linda Schot in Heikant. Ze werkt met o.a. grafietpotlood, pen, inkt en houtskool. Ook met aquarel en pastelkrijt experimenteert ze graag in haar atelier in Aardenburg. Haar realistische werk is een ode aan het ‘Zeeuwse boerenleven’.

Kunstwerk Han Koster

Staf Ferket volgde lessen aan de academie in Eeklo (oa. de disciplines keramiek en beeldhouwen). Zijn werk bestaat hoofdzakelijk uit specifiek draaiwerk, opbouwwerk, raku, pitfire en beeldhouwen. In zijn draaiwerk tovert hij mooie figuren en kleuren. Momenteel vindt hij zijn grootste passie in het beeldhouwen van o.a. tuinbeelden in zijn eigen atelier te Aardenburg. Waar hij tijdens de jaarlijks terugkerende ‘Zomerkunsten’ een graag geziene gast is.

Kunstwerk Han Koster

Paul Ferket, woonachtig in Frankrijk, is autodidact. Hij laat schilderwerken zien, maakt beelden en bewerkt foto’s. Zijn artiestennaam ‘Ranandir’ is ontstaan uit een boek dat hij schreef over het fenomeen ’mens’. “In het verhaal komen de personages Archandir en Ra-Natu voor en daaruit is de naam Ranandir ontstaan. Ranandir heeft het verhaal aan me gegeven; ik heb het alleen maar opgeschreven”, aldus Paul.

Zo ging het ook met het merendeel van zijn kunstwerken. Ze komen uit wat hij noemt een “tijdloze wereld” die hij omschrijft als een staat van bewustzijn waarin je dingen ontvangt die je anders ontgaan. Volgens Ranandir ervaar je deze ‘tijdloosheid’ enkel wanneer je ergens volledig in opgaat.

Kunstwerk Han Koster

Deze tentoonstelling vertelt een boeiend en uniek verhaal van 5 gedreven mensen met een groot hart voor kunst.