Jeanine Lonneville en Anita Martens-Beirens

Van 13 juli tot 20 juli 2013 stellen Jeanine Lonneville en Anita Martens-Beirens in ’t kerkje van Waterlandkerkje hun werk tentoon.

Voor Jeanine Lonneville is haar hele kunstavontuur jaren geleden begonnen. Ze is toen gaan ‘spelen met klei`. Dat spelen met klei is haar hele leven doorgegaan. Het boetseren deed haar de vele beslommeringen en de alledaagsheid vergeten. Het vormde haar als mens. Het maakte haar gelukkig: “Het wonder van het scheppen met je handen is een onvergelijkbaar genoegen op zich.”

Maar het smaakte naar meer… Het maakte haar nieuwsgierig. Om dat te ontdekken heeft ze verschillende cursussen gevolgd. Vijf jaar aan de academie te Gent. Workshops bij Fernand Everaert. Ze trok zelfs naar het buitenland; in Italië volgde ze workshops in allerlei schildertechnieken. Deze technieken ontwikkelt ze nog steeds verder bij Renee Lodewijkx te Sijsele. Het experimenteren met oxydes en stooktechnieken fascineert haar. Acht jaar lang ging ze hiervoor één keer per jaar naar Orvelte in Drente. Daar beoefende ze samen met andere geïnteresseerden het ‘raku stoken’ en als kroon op het werk maakten ze met z’n allen een groot kuilvuur waar verrassende dingen uitkwamen.

Het uitproberen van allerlei oxydes en stooktechnieken boeit haar nog steeds. Ook thuis gaat ze er in haar eigen houtoven mee aan de slag. Aardetinten ontstaan dan door oxydes en/of pigmenten te mengen, soms door het toevoegen van allerlei materialen. De resultaten worden in de houtoven gebakken. Het hele proces gebeurt onder het motto: “Niets moet, alles mag!”.

Diezelfde aardetinten spelen ook een hoofdrol bij het grafische werk waar ze pas een paar jaar geleden mee begon. De etstechniek is heel intensief maar schenkt haar veel voldoening. Ook bij het schilderen ontstaat er vaak iets toevalligs. Op haar eigen creatieve wijze gaat ze ermee verder. Soms door iets toe te voegen, te schrapen of te wrijven. Het resultaat is verbazingwekkend. Als kunstenaar en als mens is Jeanine verknocht aan het Zeeuwse land waar de klei zo prominent aanwezig is. Klei vergt energie en inzet. Eigenschappen die haar zeker niet vreemd zijn. Haar hele kunstavontuur beschouwt ze als een lange reis waarvan het einde nog niet in zicht is.

De voorbije jaren heeft ze op diverse plaatsen in de regio haar werk tentoongesteld.

De tentoonstelling in Waterlandkerkje laat het werk zien van een dame die bruist van energie.

Kunstwerk Han Koster

De schilderijen van Anita Martens-Beirens zijn te beoordelen als abstract/(non)-figuratief. Ze schildert vaak redelijk grote formaten, een meter op een meter is voor haar een “lekker formaat” en af en toe maakt ze ook kleiner werk. Haar werken hebben vaak iets geheimzinnigs; een specifieke, of stichtende boodschap is er niet. Anita wil vooral iets moois maken waarvan anderen kunnen genieten. De laatste tijd schildert ze vooral met acryl. In haar werken is de kleur erg bepalend voor de sfeer van het schilderij.

Bij sommige werken kan je je terecht afvragen of het nu gaat om een schilderij of om keramiek. Zelf noemt ze het ‘keramisch werk als wandobject’. Om haar technieken en vaardigheden verder te ontwikkelen, volgt ze momenteel een 5-jarige opleiding aan de kunstacademie van Knokke.

Dat haar werk ook door kunstkenners wordt gewaardeerd, blijkt uit het feit dat ze zowel voor haar schilderijen als voor haar keramisch werk voor de voorrondes in Nederland van ’het vierkante ei’ werd geselecteerd. Het Vierkante Ei is een tweejaarlijks landelijk project van de Volkskrant, NTR, Kunstfactor, Cultura 24, en zes toonaangevende musea voor moderne kunst.

Kunstwerk Han Koster