Leendert Maas, Carlo van Gremberghe en Wilma Vermeij

Kunstenaarstrio: Leendert Maas, Carlo van Gremberghe en Wilma Vermeij stelt tentoon in ’t Kerkje van Waterlandkerkje vanaf zaterdag 17 augustus tot en met zaterdag 24 augustus.

Leendert Maas groeide op in Breskens aan de Zeeuwse kust.

Al heel vroeg had hij belangstelling voor muziek maken en creatief tekenen. Bij korte vlagen werden er vrijetijdscursussen gevolgd maar al snel werd duidelijk dat deze academische scholing niet echt zijn ding was. Leendert is een echte autodidact. Na het afronden van zijn MTS-opleiding kreeg het creatieve tekenen een nieuwe aanzet. Leendert ging zeegaande zeiljachten ontwerpen en startte zelfs zijn eigen zeilmakerij.

Diep in zijn hart voelde hij dat zijn artistieke scheppingsdrang nog lang niet uitgedoofd was. Het overlijden van zijn vader op 92- jarige leeftijd zorgde voor een creatieve heropleving. Volgens Leendert ontstond er vanaf dat moment een soort overgang van kunstvormen. Een serie totaal andere kunstuitingen, die min of meer delen van het voorbije vastleggen. Een serie beelden waarbij eenieder iets anders kan beleven.

Na die periode komt er steeds meer kleur in zijn kunstwerken en worden de maritieme werken afgewisseld met totaal andere invalshoeken en composities.

Sommige recensenten omschrijven zijn werk als het resultaat van jarenlang goed kijken. Anderen zien gelijkenissen met Esher. Één ding is duidelijk het werk van Leendert Maas heeft een aparte maar heel eigen expressie. Elk werk vertelt een eigen verhaal en nodigt de toeschouwer uit om mee te gaan in het artistieke avontuur.

Kunstwerk Han Koster

Carlo van Gremberghe geboren in Westdorpe.

Carlo volgde zijn opleiding aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Bij Jan Hemerijcks en Niko van Stichel volgde hij het atelier vrije beeldhouwkunst.

Carlo werkt in zachte en harde steensoorten, keramiek, brons, lood, gips, beton, hout en metalen. In combinatie met steen en hout gebruikt hij ook glas. Door dit fascinerend samenspel van materialen slaagt hij erin om ruimtelijk abstracte vormen te creëren. Transparantie en lichtreflectie zijn hier toegevoegde waarden.

De kunstenaar omschrijft zijn kunst als ‘Vormgegeven Filosofie over Leven’. Geïnspireerd door dat leven maakt hij allerlei ruimtelijke objecten die direct of indirect met dat leven en al zijn dimensies te maken hebben. Zijn kunst is bespiegelend, meditatief en af en toe ook een tikkeltje maatschappijkritisch. Een mooi voorbeeld hiervan is het ‘Zeeuws folkloristisch paardenmes’ dat voor hem symbool staat voor de strijd om ontpoldering in Zeeland.

Kunstwerk Han Koster

Wilma Vermeij uit Wemeldinge.

Wilma volgde haar opleiding aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Op haar website schrijft Wilma Vermeij over zichzelf: “Ik sta mezelf toe om te spelen; de vrijheid om te doen wat ik zelf wil, waar ik me helemaal in uit kan leven.” Die eigenzinnigheid en sterke persoonlijkheid typeren haar werk. Ze ontwerpt vormen met strakke, holle en bolle vlakken, scherpe hoeken en spannende lijnen die niet uitlopen in een scherpe punt, maar worden afgekapt tot een plat vlakje.

Bij elk kunstwerk draait het bij Wilma om spanning. Om deze goed tot uitdrukking te brengen, vervormt, overdrijft of verwijdert ze rigoureus bepaalde delen. Zo wordt de spannende kern zichtbaar. Dit resulteert in indrukwekkende en krachtige beelden.

Momenteel werkt Wilma hoofdzakelijk met kunststof omdat dit heel strak afgewerkt kan worden. Bovendien is het weerbestendig en licht van gewicht. De kleur rood is favoriet; deze vormt een krachtige tegenhanger bij de vormen van de beelden. Kleur en vorm zijn geen concurrenten, integendeel, ze versterken elkaar.