Rini Fenijn

De  tentoonstellingen van 7 zomerse weken kunst in ’t kerkje verwachten dit jaar een record aantal bezoekers. Naast de kerk is nu een ‘service unit’ gebouwd in Zeeuwse stijl. Dit stijlvolle houten huis ligt centraal in de verschillende wandel- en fietsnetwerken in West Zeeuws- Vlaanderen en  voorziet  nu ook de ‘kunstminnende’ fietser van alle gemak.

Het is dan ook bijzonder symbolisch dat het startsein voor de tentoonstellingen gegeven wordt door kunstenaar Rini Fenijn met zijn expositie: ‘Framed Frames’ waar de fiets het telkens terugkerend element is. Volgens de kunstenaar staat de fiets hier voor het steeds op weg zijn naar een andere plek, een ander doel, een andere invulling. Stilstaan is geen optie!

De drang om op zoek te gaan en te ontdekken is bij Rini Fenijn al van jongs af aanwezig. Boekjes over het hoe en het waarom van de werking van de wereld verslond hij. Hij tekende fantasievolle architectuur en plattegronden. Hij ontwierp het ene doolhof na het andere. Typerend voor hem als kleine jongen was dat hij het steeds anders deed. Eenmaal bekend met de materie of met de route sloeg hij een andere weg in.
Die karaktereigenschap is gebleven. Nog steeds weigert Rini Fenijn om stil te staan. Ook in zijn huidig werk stelt Rini Fenijn oppervlakkigheid en gemakkelijke keuzes aan de kaak. Steeds opnieuw gaat zijn werk linea recta door naar de tweede laag. Waarom doen mensen wat ze doen? Denken ze daarbij na? Het uiterlijk vertoon van de kunstwerken die hij maakt zijn dan ook alleen maar een vorm om de vragen te kunnen stellen aan de bezoeker.

De kunstwerken van Rini Fenijn zijn qua vormgeving misschien nog het meest verwant aan het werk van pop-art kunstenaars als Robert Rauschenberg, Allen Jones, Claes Oldenburg, George Segal, Arman en als inspirerend hoogtepunt: ‘Bycycle Wheel’ van Marcel Duchamp.  Net als Duchamp stelt Rini Fenijn  in zijn werk ‘De Vraag’ centraal. Hij hoeft het antwoord van de bezoeker niet te weten. Wel verlangt hij dat de bezoeker voor zichzelf een antwoord heeft. Een dergelijke interactie tussen kunstenaar Fenijn en zijn toeschouwer bepaalt of het kunstwerk al dan niet geslaagd is.

Rini Fenijn is een veelzijdig kunstenaar. Ook in de theaterwereld is hij geen onbekende. Als regisseur, acteur en scriptschrijver bij zowel het kindertheater als het volwassenentheater heeft hij zijn sporen ruim verdiend. Als kunstenaar kruipt hij regelmatig als levend beeld in zijn eigen creaties. Met zijn beeld ‘Blue Man Blue Thoughts’ won hij in 2013 het NK Living Statue in de discipline ‘vernieuwend concept’. In dit winnend beeld werden sculptuur, poëzie en performance ineen geschoven. In 2014 zal hij opnieuw deelnemen aan festivals in binnen - en buitenland.

Met ‘Framed Frames’ weet Rini Fenijn zijn publiek weer te  verrassen.
Om deze kunstwerken vorm te geven, gebruikte hij alles wat voor handen was: hout, metaal, textiel, fotografie, steigers, geluid, touw, verf, video, panelen, afval, enz.

Je zou kunnen stellen dat in Waterlandkerkje de theaterman en kunstenaar Fenijn elkaar ontmoeten.

’t Kerkje  Molenstraat 58  Waterlandkerkje
Zaterdag 14 juni t/m zaterdag 21 juni 2014
Openingstijden: 13.00 –16.30 uur
Gesloten op zondag en maandag.