Zaterdag 19 juli t/m zaterdag 26 juli 2014
Openingstijden: 13.00 –16.30 uur
Gesloten op zondag (maandag 21 juli geopend).

Danielle Vrijsen

Danielle Vrijsen groeide op in de omgeving van Brugge en kreeg haar artistieke opleiding in Gent en Brussel. Daarna ging ze in het Meetjesland wonen, vlakbij de grens met Zeeuws-Vlaanderen. De uitgestrekte polders inspireerden haar om het schilderen weer op te nemen, met een nieuwe ijver en een bezetenheid die landschapschilders vaak kenmerkt.

Het landschap is voor Danielle niet enkel een aanblik , maar ook een ruimtelijke ervaring. De uitdaging is om die in twee dimensies weer te geven. Essentieel voor haar werk zijn licht en lucht, en de invloed daarvan op kleuren, vooral in nabijheid van de zee. Danielle bewondert Constable, Turner, de schilders van Barbizon, en de Haagse School, maar wil deze kunstenaars niet navolgen. Het landschap zelf leidt haar, fantasie speelt geen rol. Het persoonlijke zit in de keuzes vooraf. Dat is een tijdrovend proces, met vaak lang wachten op de juiste weersomstandigheden, bewolking, en luchtvochtigheid die de kleuren homogeen maakt.

De landschapschilderkunst behoort volgens Danielle niet tot het verleden, nu het voortbestaan van het landschap zelf zo urgent is geworden. De tentoonstelling in Waterlandkerkje wordt haar debuut: aquarellen, soms aangevuld met pastel en tempera. Ze hoopt dat de toeschouwers iets van de discrete schoonheid van onze omgeving in haar werk zullen terugvinden. www.daniellevrijsen.be

Leo Van der heyden

Leo ontdekte zijn liefde voor de kunst tijdens zijn loopbaan als onderwijzer. Twee collega’s (beeldhouwers) spoorden hem hiertoe aan. Hij startte met de opleiding aan de academie van Hamme (1981), volgde daarna finaliteit beeldhouwen aan de academie van Temse. Na zijn opleiding in de beeldhouwkunst, stapte hij over naar de keramiek waar hij tenslotte ook het finaliteitsdiploma behaalde (1995).

Zijn grote interesse voor oude culturen bracht hem naar verre landen (Midden- en Zuid-Amerika, Noord-Afrika, Zuid-Oost-Azië). Daar zocht hij de restanten van de oude beschavingen op. Gaandeweg kreeg hij meer en meer interesse voor hun hedendaagse cultuur. Vooral de vele ambachten - bij ons al lang verdwenen - trokken zijn aandacht. Deze vele zoektochten bezielden hem als kunstenaar. Op keramisch vlak vond hij voor zijn huidige werk (gedraaide conische vormen met ringen en bewerkt met glazuur of slibs) inspiratie bij Willy Langmans (Lebbeke) en Michal Alan (Israël). Volgens Leo zit het subtiele van zijn werk in de afwerking. ”Elk keramiekwerk is een beetje reizen in de wereld van klei en kleur”. Het ontdekken van nieuwe horizonten zit hem nog steeds in het bloed. Ook in zijn keramiekwerk blijft hij gedreven op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Nieuwe soorten klei en glazuren uitproberen, rakustoken verfijnen, ovens bouwen, cursussen volgen en kennis doorgeven.

Kunstenaar Leo Van der heyden organiseerde reeds talrijke tentoonstellingen. Een van de hoogtepunten was een solotentoonstelling in het museum van Temse met als thema: “Het licht van verre reizen”. De titel verwijst naar de inspiratie die hij op zijn wereldreis opdeed. Een andere climax vormt de expositie in 2013: “De Schelde kleurt”. Hier stelde hij samen met 30 geselecteerde Vlaamse keramisten werk ten toon dat gekleurd was met Scheldeslib. Een tentoonstelling met een missie. Op de expositie van Waterlandkerkje stelt hij zijn draaiwerk en beeldhouwwerk ten toon. Ook nu laat hij zich zien als een geëngageerd kunstenaar. Het thema van zijn beeldhouwwerken te Waterlandkerkje verwijst naar de verloedering van de natuur. Een knipoog naar meer duurzaamheid. Als lid van Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen draagt de kunstenaar Leo Van der heyden hier graag zijn steentje bij.