Terugblik Waterlandkerkje 2013

De tentoonstellingen van 2013

25 mei t/m 1 juni

1e expo + kunst-rondje

Veelzijdig kunstenaar Han Koster liet zijn verrassende creaties zien; een boeiend en vooral kleurrijk verhaal!

15 juni t/m 22 juni

2e expo

Kunstenaars Henk Maas en Elly Van Elsacker-Paauwe lieten prachtige schilderijen en fascinerend steengoed zien!

29 juni t/m 6 juli

3e expo

Met vuur en zuur’, varia in klei en diepdruk.

Onder dit motto toonde Jan Broekmeijer etsen en keramische objecten in Waterlandkerkje.

13 juli t/m 20 juli

4e expo

Jeanine Lonneville en Anita Martens-Beirens namen ons in ’t kerkje mee langs aarde, kleur en…… ons Zeeuwse land.

3 augustus t/m 10 augustus

5e expo

Margôt Bierens en Anneke IJzerman: dansen op het doek en wegdromen bij vergezichten

17 augustus t/m 24 augustus

6e expo

Leendert Maas, Wilma Vermeij en Carlo van Gremberghe.

Dit kunstenaarstrio verraste door unieke expressiviteit, vormgegeven filosofie en krachtige beelden.

31 augustus t/m 7 september

7e expo

Een boeiend en uniek verhaal van 5 gedreven mensen met een groot hart voor kunst: de familie Ferket.

14 en 15 september

open monumentendagen

De muziek van 2013

8 juni – Triskell

De band Triskell speelde op 8 juni hun veelkleurige muziek voor een volle kerk, voor een enthousiast publiek. Het symbool ‘Triskell’ staat voor een verbondenheid die men op velerlei manieren kan vertalen. Voor de band Triskell staat het voor onderlinge vriendschap, muzikale verbondenheid en het niet aflatende plezier in samenspelen en optreden. En dat was te horen en te zien.

De leden van Triskell worden o.m. beïnvloed door muziek van Canadese Loreena McKennitt, Maura O’Connell en Mary Black, mooie Engelstalige songs van buiten het Iers-Keltische gebied zoals muziek van Bretonse en Scandinavische origine. Een muziekstuk moet in de sfeer van het Triskell-repertoire passen. De bezetting met zang, viool, fluit, accordeon, gitaar en basgitaar maakt het mogelijk een rijk scala aan stijlen te verkennen en toe te passen op oude en nieuwe traditionals. Triskell wisselde verstilde ballads, stevige, meerstemmige songs af met pittige instrumentals. Voor de leden van Triskell is samen muziek maken altijd weer feest. Ook op 8 juni!

31 juli – Cuarteto Baires in het kader van Zomeravondconcerten aan zee.

Cuarteto Baires: Met Martijn van der Linden (viool), Ville Hiltula (bandoneon), Sebastiaan van Delft (piano) en Kay Sleking (contrabas/gitaar) werd een groot publiek getrakteerd op het ruime panorama van de Argentijnse tango. Het kwartet speelde verschillende de stijlen die zich in de loop van de geschiedenis hebben ontwikkeld. Naast traditionele stukken uit de Guardia Vieja (begintijd van de tango) speelden zij Tango Nuevo (o.a. Astor Piazzolla). Ook was er de combinatie bandoneon en gitaar, waarmee naar een periode werd verwezen waarin de gitaar nog een belangrijke begeleidende rol speelde. Jammer dat het kerkje zo klein is. Gelukkig was het mooi weer en bleven veel mensen buiten meegenieten van de klanken die uit de wijd openstaande kerkdeuren kwamen!

25 augustus – Phoenix Jazz Band

Na vele jaren en ontelbare optredens in binnen- en buitenland presenteerde de Phoenix Jazz Band (initiatief van Toon De Groote) zich als een groep begeesterde muzikanten die hun ervaring hebben samengebracht en die naast het vertrouwde New Orleansrepertoire ook op zoek zijn naar minder bekende nummers. Spirituals, marches, gospels, ballads en blues werden afgewisseld met nummers uit de swingjazzperiode. Dat alles is gebracht met een aanstekelijk enthousiasme. Voor de liefhebbers van authentieke jazz betekende dat ‘puur genieten’.

2 november – Jolien Deley en Robin van Heghe

Na die heerlijke zomerse dagen keken we weer verlangend uit naar het seizoen met de meest indrukwekkende kleurenpracht. We gingen op zoek naar warmte, schoonheid en gezelligheid. `t Kerkje van Waterlandkerkje bediende u op uw wenken met een sfeervol klassiek herfstconcert. Celliste Jolien Deley en violist Robin Van Heghe speelden voor ons een kleurenpalet aan composities van oa. Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Reinhold Glière en Maurice Ravel. Deze talentvolle jonge musici lieten hun kunsten horen aan een enthousiast publiek!

Andere aktiviteiten in 2013

14 en 15 september – open monumentendagen

Tijdens de open monumentendagen van 2013 stonden de deuren van `t kerkje wagenwijd open. Veel mensen kwamen binnen om ons monumentje te bekijken. De vrijwilligers van `t kerkje, allen bevlogen om het kerkje als ‘Historisch Erfgoed’ in onze regio in stand te houden, ontvingen veel belangstellenden. Naast de architectuur en de geschiedenis van `t kerkje trokken de interessante verzamelingen van Waterlandkerkers bij iedereen de aandacht!

28 december – Eindejaarsvoorstelling Adrie Oosterling

En alwéér wist Adrie ons te begeleiden naar het einde van een mooi jaar. in ‘De laatste van ’t jaar’ nam hij de bezoekers van een uitverkocht kerkje mee langs ontmoeting, hoop, verlangen, de kersttijd, terugkijken, geluk…. Gegoten in lied, anekdote, verhaal, gedicht en samenzang. Adri wist als vanouds zijn publiek te boeien!