Terugblik 2016 Baarland

Mini Kerstmarkt in de Maartenskerk

Zaterdag 17 december van 14.00 tot 16.00

Op zaterdag 17 december bent u van 14.00 tot 16.00 weer van harte welkom op onze mini-kerstmarkt in de Maartenskerk te Baarland.

In de kerk verkopen we kerststukjes en vogeltaarten, in de consistorie kunnen de kinderen onder begeleiding zelf kerststukjes maken en onder de toren kunt u genieten van een kopje koffie, thee of fris al dan niet met een versgebakken bol.

Ondertussen speelt Gerard Boot weer enige bijzondere stukken op het Moreau orgel.

Wellicht tot ziens.

Mannenkoor Lezzom komt weer naar de Maartenskerk te Baarland

Zaterdag 19 november om 20.00

Twee jaar geleden gaf het mannenkoor ‘Lezzom’ een optreden in de Maartenskerk. En die mannen kunnen zingen! Het koor heeft een repertoire dat vele eeuwen bestrijkt en dat in de sfeervolle kerk extra tot zijn recht komt.

Het programma begint met een lied uit 1030 en loopt door tot in de huidige tijd. Onze organist Gerard Boot speelt ook enige werken op het orgel, chronologisch gezien vallen die rond de pauze. Het koor staat onder leiding van dirigente Elena Berdnikova, die tevens “de toon aangeeft”.

De opbrengst van dit concert komt geheel ten goede aan het onderhoud van het gebouw. (De Maartenskerk is een rijksmonument. Het onderhoud wordt in de nabije toekomst voor 50% gesubsidieerd, de rest moet men zelf opbrengen; vandaar!).

De toegang bedraagt € 8,- inclusief koffie of thee in de pauze en reserveren is gewenst.

Tel.: 0113-639092 of 0113-639416.

Concert en diner op Open Monumentendag in Baarland

Zondag 11 september 2016

Op zondag 11 september organiseert de beheercommissie van de Maartenskerk weer een “EINDARRANGEMENT” dat als volgt wordt ingevuld:

Ontvangst tussen 15.00 en 15.30 uur in de tuin van Slot Baarland, alleen geopend voor deelnemers.

16.30 Concert in de Maartenskerk door Frans (klarinet) en Imke (piano) die al eerder met veel succes bij ons gespeeld hebben.

Hierna volgt om 18.00 uur een 3-gangen diner in restaurant ’De Kleine Toren’ in Baarland.

De kosten bedragen € 35,- p.p. (Eventueel alleen (tuin) + concert voor € 7,50). Opgeven uiterlijk 6 september door overmaken van dit bedrag op rekeningnummer NL68 RABO 0328307068 t.n.v. St. Herv. Kerk Baarland onder vermelding van aantal personen en keuze vis, vlees, vegetarisch. Eventuele opbrengst wordt geheel besteed aan het onderhoud van de kerk. Graag tot ziens.

Info: 0113-634160 of

Ymke Dalenberg-Opdam (1973) woont samen met haar man en 2 kinderen in Heiloo. Ze groeide op in Medemblik, in een muzikaal gezin. Toen ze acht jaar oud was begon ze met pianolessen en vanaf haar negende met viool.

Na de middelbare school, in 1991, werd Ymke toegelaten tot het conservatorium van Alkmaar, waar zij het hoofdvak klassiek piano koos. In 1997 sloot zij haar studie af. In datzelfde jaar begon Ymke aan een cursus voor koordirigent en kwam ze als pianiste terecht bij popkoor Join’s Meeting. Later werd ze daar dirigent en is dat nog steeds.

Ymke vormt samen met zangeres Martine Seldenthuis al 20 jaar een hecht duo: van uitvoeringen in quatre mains vorm, tot het zijn van collegazangers in het à capella octet After Eight, waar zij met name de lichte muziek vertolkten.

Een aantal jaar geleden besloten Ymke en Martine duo Voixlà op te richten. Het repertoire bestaat uit lichte Jazz en pop muziek. Ze worden regelmatig gevraagd bij verschillende gelegenheden zoals recepties en diners. Ook vormt Ymke een duo met klarinettist Frans Jurjaanz en is zij altvioliste in het begeleidingsorkest voor Noord Holland. Ze verleent regelmatig haar medewerking aan projectkoren, zoals onlangs in de Philharmonie in Haarlem een Frank Sinatra project met onder andere Mathilde Santing.

Naast de muzikale bezigheden is Ymke leerkracht op een basisschool in Bergen.

Frans Jurjaanz (1965) werd in Amsterdam geboren en ging daar in 1986 naar het Conservatorium waar hij als Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus afstudeerde bij Piet Honingh.

Als freelance musicus speelde hij in diverse orkesten zoals het Noordelijk Nederlands Orkest, het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest en diverse begeleidingsorkesten. Daarnaast speelde hij in vele ensembles waarin hij op zowel authentieke instrumenten speelde (instrumenten uit de tijd van de componist, of kopiën daarvan) alsook hedendaagse muziek speelde, veelal van Nederlandse bodem.

Als docent was Frans verbonden aan de muziekscholen te Amstelveen en Noordwijkerhout. Ook was hij gedurende 10 jaar repetitor bij het Noord-Hollands Jeugd Orkest.

Sinds 2003 legt hij zich mede toe op het vervaardigen van klarinetrieten op maat voor professionele musici. In 2008 heeft hij met compagnon Oscar Ramspek JURA Reeds opgericht. Dit is een uniek bedrijf waar ambacht en computertechnologie samen komen om rieten exact te kunnen analyseren en reproduceren.

Sinds 2010 spelen Ymke en Frans als duo samen, met een lichte voorliefde voor muziek uit de Romantiek (19e eeuw).

Instrumentaal concert ‘Avontuur, variatie & sfeer’, van Bach tot Schnittke

Baarland 11 juni 2016

Biezelinge 10 juni 2016

Viool: Jeanine Melis & Tessa van Buuren

Orgel/piano: Mark Christiaanse

Programma

T. Merula (1595 – 1665)

Canzona La Cattarina

Barok/klassiek

Orgelsolo

A. Schnittke (1934 – 1998)

Prelude in memoriam Dimitri Shostakovitsch en Moz-Art (on K. 416d)

G. Bacèwicz (1909 – 1969)

Vioolsolo

D. Shostakovich (1906-1975)

Five Pieces for two violins and piano

PAUZE

Romantiek/modern

Orgelsolo

G. Faurè (1845 – 1924)

Romance pour violon et piano (op. 28)

F. Schubert (1797 – 1828) OF M. Bruch

Vioolsonata no. 3 in G minor D408 Vioolconcert 2 deel 1

Barok o.d.

Orgelsolo

W.A. Mozart (1756 – 1791)

Kirchensonate

Openstelling Slot Baarland in kader van Kastelendag

Maandag 16 mei, 2e Pinksterdag

Van 10.00 tot 17.00 is de kasteeltuin en een deel van Slot Baarland weer geopend voor publiek.

Er klinkt middeleeuwse muziek en er lopen jonkvrouwen en een hofnar rond. Echte ridders geven demonstraties zwaardvechten. Tevens zijn er diverse activiteiten waaronder oude ambachten en varen door de gracht voor kinderen. Tevens is er een kraam met antieke spullen en spekstenen beeldjes. Er zijn koffie, thee, fris en broodjes te koop.

Zie website: www.slotbaarland.nl.

Tevens is er gelegenheid om de naastgelegen kerk te bezoeken. U kan de toren beklimmen waarbij een gids iets vertelt over de omgeving. Er is een boekenstal en er klinkt muziek. Dit uitje is bijzonder goed te combineren met een ritje met de stoomtrein: “Goes-Borsele”, de trein rijdt helemaal door naar Baarland. Men organiseert die dag “kleinkunst op STOOM”.

Voor meer info zie website: www.destoomtrein.nl.

Er wordt verzocht om gebruik te maken van de 3 parkeergelegenheden aan de rand van het dorp met indien gewenst vervoer met grote truck of busje naar het Slot. Afstand ongev. 500 m, oftewel 10 min. lopen.

Rommelmarkt bij de Maartenskerk in Baarland

Zaterdag 7 mei

Om 09.30 start de verkoop van spullen in de kramen in en rond de kerk. Behalve aardige spullen hebben we een volle boekenkraam en een planten en bloemenkraam. Bij de koffie serveren we versgebakken wafels. We hebben mooi weer besteld, zodat het de moeite waard is om de toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de Westerschelde.

Er zijn enige bijzondere stukken die per opbod verkocht worden. De opbrengst komt geheel ten goede aan het onderhoud van de middeleeuwse Maartenskerk in eigendom van de st. Oude Zeeuwse Kerken. Inmiddels is de beschildering van het houten schot tussen schip en koor schoongemaakt en gerestaureerd. Ook is er een ontbrekend deel van het Moreau-orgel opnieuw gemaakt en ingebouwd. Er is een nieuwe cd opgenomen met bijzondere orgelmuziek. Vorig jaar zijn de nieuwe wc’s in gebruik genomen, het koor is aan de beurt.

Wij halen op zaterdag 16 april spullen op in Baarland. Heeft u aardige spullen voor de rommelmarkt dan kan u alvast bellen naar dhr. Thijs Meeuwse, tel. 0113-639562.

U ziet, u bent meer dan welkom op de rommelmarkt. Tot ziens.

Een bijzonder duo, Salvérius-Vandenabeele

Zaterdagavond 6 februari

Op zaterdagavond 6 februari organiseert de plaatselijke afdeling van de St. Oude Zeeuwse kerken een concert met een aparte bezetting: Sara Sabélius op accordeon en Wouter Vandenabeele op viool. Beiden musici zijn geschoold aan het conservatorium te Gent; Wouter is er nu docent viool, Sara geeft accordeonles in Geraardsbergen. Na samengespeeld te hebben in diverse muziekgezelschappen, o.a. ‘Transpidansa’ en ‘Olla Vogula’ besloten ze samen verder te gaan als duo.

Ze spelen een mix van het repertoire van die verschillende projecten maar meer en meer ook nieuwe eigen nummers, aangevuld met hun geliefkoosde traditionals uit Griekenland, Ierland en Roemenië.

Verder brengen ze ook nummers uit het solo album ”Chansons sans paroles” en soms eens een compositie van Manos Hadjidakis of Philippe Thuriot.

Bekijk op Youtube alvast een nummer:Salvérius & Vandenabeele – Wals voor Lynn

Het concert begint om 20.00, kerk open om 19.30. De entree bedraagt € 8,- p.p. inclusief een kop koffie of thee in de pauze. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de Maartenskerk.

Reserveren gewenst, tel: 0113-639092 mevr. Droste of 0113-639620 Johan Vermin.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Culturele Raad van de gemeente Borsele.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *