Programma 2018 Waterlandkerkje

Programma 2018

Bekijk hier de flyer groter:

Programma 2018 – (pdf 196 kb)

Zaterdag 19 mei om 20.00 uur

Sara Salverius: ‘Trapped in sight’

Op 19 mei presenteert Sara Salverius haar nieuwe CD in ons vriendelijke kerkje. ‘Trapped in sight’ is een liefdevol muzikaal verhaal over afscheid nemen en troost.

In ons kerkje is Sara een ‘oude’ bekende. Ze trad al enkele malen samen met Wouter Vandenabeele op, tot groot genoegen van ons publiek. We zijn dan ook blij dat we Sara en haar accordeon opnieuw mogen verwelkomen voor een optreden. Wij zijn er trots op dat Sara ons kerkje heeft uitgekozen voor haar CD-presentatie!

Sara koos op 14-jarige leeftijd voor de chromatische accordeon. Ze kreeg les van Patricia George. In 2005 besloot ze verder te studeren aan het conservatorium, het eerste jaar in Antwerpen, waar ze les kreeg van Ludo Mariën en vanaf het tweede jaar in Gent, waar ze in juni 2010 afstudeerde bij Philippe Thuriot. Ze volgde verschillende stages (o.a. bij Wouter Vandenabeele, Troissoeur, Daau, ethno Zweden,…) en was lid van het jongerenorkest Transpiradansa! en Griff, waarmee ze in binnen- en buitenland optrad. Ze speelt veel samen met Wouter Vandenabeele en vormt een duo met Edwin Vanvinckenroye.

‘Trapped In Sight’ is een muzikaal verhaal over afscheid nemen; een emotioneel programma, maar geen avond vol klaagmuziek. Want net zo goed zijn er goede momenten, is er hoop en zijn er lichte dagen.

Zaterdagavond 19 mei brengen Sara en haar accordeon in ’t kerkje een integer concert met uitsluitend eigen werk.

Toegangsprijs € 10,-

Adres: ’t Kerkje, Molenstraat 58, Waterlandkerkje

Reserveren graag, per e-mail:

Of per telefoon: 0031(0)117-401376

Bekijk hier de flyer:

Flyer Sara Salverius – (pdf 782 KB)

Bekijk hier de flyer groter:

Zeven Zomerse Weken 2018 – (pdf 254 kb)

1e tentoonstelling 26 mei t/m 2 juni

Willy Verhasselt en Leo V.d heyden

Olieverf en Keramiek

Willy Verhasselt

Willy (1934), geboren, getogen, wonend en werkend in Eeklo, ziet zijn artistieke loopbaan als een ontdekkingstocht. Hij droomde ervan dat hij ooit kunstenaar zou worden. Hij studeerde oorspronkelijk voor ‘tekenaar/ontwerper voor weefsels en werkte bij een Eekloos bedrijf als weefselontwerper en productieverantwoordelijke. Zijn droom volgend ontwikkelde hij zich naast zijn drukke loopbaan tot olieverf kunstschilder.

Zijn werk bestaat vrijwel uitsluitend uit realistische stillevens. De objecten in zijn schilderijen vragen om aangeraakt te worden. De toeschouwer wordt er dusdanig door gefascineerd, dat hij op zoek gaat naar het verhaal achter het object. In zijn stillevens met groente en fruit worden de smaak- en geurpapillen geprikkeld. Gebouwen, muren en binnenkamers worden stillevens, dingen met een eigen geschiedenis en geheim. Willy nodigt de toeschouwer uit om ‘echt’ te kijken naar banale, dagelijkse voorwerpen of gebouwen die ons omringen.

Willy behaalde in 1966 de Gouden Regeringsmedaille voor Schilderkunst (Belgie). Zijn werk bevindt zich in privé-collecties in Vlaanderen en Europa en enkele heel mooie stukken zijn tijdens de 7 Zomerse Weken in Waterlandkerkje te zien.

Leo Van der Heyden

Keramist Leo Van der heyden woont en werkt in Temse, aan de Schelde. Al 36 jaar is hij gepassioneerd door klei in al zijn facetten: boetseren, potten draaien, experimenteren met glazuren, bakken in een gasoven. Al meer dan 15 jaar is hij ook begeesterd docent keramiek en originaliteit is voor hem van groot belang. Daarnaast werkt hij heel vaak in opdracht. Al vele jaren exposeert hij en gaf vaak demonstraties pottendraaien op keramiekmarkten. Vier jaar geleden had hij al een expositie in het Kerkje van Waterlandkerkje.

Wat Leo boeit in keramiek is dat je met de vier elementen: water, aarde, vuur en lucht bezig bent en dat keramiek alles te maken heeft met scheikunde. Hij experimenteert met allerlei soorten as, met Scheldeslib, roest en andere stoffen die kleur geven of werken als smeltmiddel in een glazuur.

Leo werkt graag figuratief en liefst dan nog in combinatie met gedraaid werk. Zoveel als mogelijk wordt er gebakken in een gasoven omdat de kleuren dan nog levendiger zijn. Omdat Leo ook een fervent natuurliefhebber is, komt de natuur als thema vaak voor in zijn werken.

2e tentoonstelling 9 t/m 16 juni

Corine Kroezen

Acrylverf en Keramiek

Corine Kroezen

Corine werd in 1959 geboren in Woudrichem en groeide op langs de stranden van de Merwede. Al van jongs af aan is zij gefascineerd door creëren, het scheppen van iets nieuws. Ze gaat in de jaren 90 aquarelleren bij Dorien Uittenbogaard in Gorinchem en heeft daarna haar vaardigheden verder ontwikkeld aan de Academie voor Schone Kunsten te Arendonk (Belgie). Ook volgde zij lessen bij Rita van der Laan.

Zij schildert veelal met acrylverf en is in de loop der jaren allerlei materialen op doek gaan verwerken. Denk daarbij aan: takken, hout, rubber, pitten, papier, ballonnen, eierschalen, schors, ijzer, plastic, aluminium, etc. Altijd grijpt haar kunst op een of andere manier terug naar de natuur hetzij door de afbeelding, of door het materiaal dat erin wordt verwerkt.

Sinds 6 jaar maakt Corine ook keramiek en merkte dat haar aandacht zich langzaam naar die discipline verplaatst. In 2015 volgde zij een masterclass bij Jurg Bächtold en won zij de Jan van Asselbergh aanmoedigingsprijs! Corine heeft al heel wat tentoonstellingen en kunstroutes op haar naam staan.

Corine zoekt in het keramiek naar niet alledaagse vormen, die in de opbouw al een uitdaging zijn en waarbij het technische aspect een grote rol speelt. Daarbij maakt zij gebruik van allerlei soorten klei en zand om te komen tot een spannend beeld, waarvan men zich soms zal afvragen, hoe zij dit voor elkaar heeft gekregen. Het zijn abstracte, vaak ook organische vormen. De klei die zij gebruikt mag zijn eigenschappen/uiterlijk vertonen en hoeft niet altijd een afgesloten geglazuurd geheel te zijn. Dit jaar richt zij zich volledig op het werken met glazuur en probeert schilderen te combineren met keramiek. “Mijn kunst is een conversatie met de aanschouwer.”

3e tentoonstelling 23 t/m 30 juni

Ed de Hoogd en Didier Jansen

Sculpturen – Beelden en Fotografie

Ed de Hoogd

Ed, in Den Haag geboren in 1949, woont al ruim 45 jaar in West Zeeuws Vlaanderen. Pas toen hij 65 was, is Ed begonnen met het maken van kleurrijke creaties. Met sculpturen en beelden. Niki de Saint Phalle, Cobra en Spaanse kunstenaars Dali en Picasso zijn Ed’s inspiratiebronnen. Hij is autodidact. De meeste werken zijn van polyester en/of acrylic one. Beide zijn tweecomponenten kunstharsen waarvan de laatste een hars op waterbasis is.

Wij leven in een vaak sombere grauwe wereld – aldus Ed; als tegenhanger haalt hij felle kleuren naar boven: als automatische reactie op alle somberheid in de wereld anno nu. Ed’s werken komen op impulsieve wijze tot stand, zonder beginschets of vooropgesteld plan. Na het ontbijt verdwijnt hij in zijn werkplaats en ziet wel wat er komt. Meestal is het kleurrijk, dat zijn innerlijke ingevingen. Soms komt er een verzoek om iets bepaalds te maken, maar Ed houdt graag de vrijheid om ergens een eigen invulling aan te geven.

Didier Jansen

Didier heeft al sinds zijn jonge jaren interesse in het visuele en in het vastleggen van bijzondere gezichten. Met zijn moeders fotocamera en haar eerste videocamera probeerde hij van alles uit. Later kocht Didier zijn eigen spiegelreflexcamera, om die voor het eerst goed te gebruiken op zijn reis naar IJsland, begin 2011. Over de jaren nam hij zijn camera mee op reis, maar ook in zijn eigen woonomgeving zocht Didier naar beelden om vast te leggen.

In zijn werk is Didier op zoek naar grote, mooie lijnen en verrassende details. Daarnaast maakt hij graag foto’s die onwerkelijk aandoen, foto’s waarbij het gevoel van diepte en afmeting vervaagt, of waardoor de kijker aan het twijfelen wordt gebracht of het een echte foto betreft. Ook het surreële vangt Didier graag in beeld; het prikkelt hem als een compositie vragen oproept over hoe een beeld tot stand is gekomen.

4e tentoonstelling 7 t/m 14 juli

Vera Hutsebaut

Acrylverf, Keramiek en Sculpturen

Vera Hutsebaut

Vera, geboren in Gent in 1951, wonend in Knokke-Heist, had – als kind van een vader die ook schilderde – veel belangstelling voor kleur en vorm. Zij werd van huis uit gewezen op alles wat mooi was rondom. Vera tekende en schilderde erop los. Rond haar dertigste is ze spontaan begonnen met schilderen in aquarel.

Dit werd opgemerkt door een bevriend kunstenaar, Toon Saelens. Bij hem volgde Vera een tijd teken- en schilderlessen. In deze periode maakte zij wel honderden kleine intuïtieve werkjes in aquarel. Vanaf 1992 volgde zij talrijke cursussen en nam les aan de academies van Knokke-Heist en Eeklo. Voortdurend is zij – ook buiten haar opleidingen – bezig met het zoeken en uitproberen van technieken in klei en porselein, zowel figuren, schalen als abstracte sculpturen.

Het werk van Vera Hutsebaut werd al veel tentoongesteld. Ook viel haar al enkele malen de eer te beurt te mogen deelnemen aan de Nationale Wedstrijd Beeldhouwkunst en Schilderkunst, ingericht door het Vermeylenfonds (Brugge en Oostende). Bovendien richtte Vera bij haar thuis reeds 4 maal een grote overzichtstentoonstelling in, naar aanleiding van het project ‘Buren bij Kunstenaars’, ingericht door de Provincie West-Vlaanderen.

Haar schilderijen maakt Vera met acryl op doek. Voor keramiek en beeld boetseert zij met klei en porselein, zowel abstract als naar model van mens en dier. Ook giet ze figuren, schalen enz. met porselein in zelfgemaakte mallen. Soms ook worden het raku gestookte beelden of potjes.

Het creatief bezig zijn is iets wat Vera niet kan laten, het is sterker dan haarzelf. Het is een drang tot uitdrukken van ideeën, gevoelens en indrukken. Maar het liefst laat Vera zich verrassen: een leeg doek, een klomp klei, … doen … en zien wat er ontstaat! Het onverwachte is vooral spiritueel getint. En dit maakt haar blij, omdat ze dat als een gift beschouwt, een gift die ze probeert zo goed mogelijk uit te werken.

5e tentoonstelling 21 t/m 28 juli

Gerda Muizebelt en Anne Mannaerts

Acrylverf en Assemblagebeelden

Gerda Muizebelt

De in Hoofdplaat werkende schilderes Gerda Muizebelt is afgestudeerd aan de Kunstacademie van Tilburg en volgde een studie filosofie aan de Universiteit van Utrecht.

Hoewel Gerda in haar werk telkens probeert om een voorstelling ver terug te dringen, kan ze niet zonder figuratie. De verhouding die zij heeft met figuratie lijkt ambivalent, maar is toch ondergeschikt gemaakt aan haar persoonlijke beleving. Zij balanceert herhaaldelijk op het slappe koord tussen figuratie en abstractie.

Gerda’s schilderijen – acryl op linnen – gaan over kwetsbaarheid, agressie, angst, twijfel en verlangen, de tijdloze menselijke gevoelens. De schilderijen moeten voldoen aan de eisen van de schilderkunst, onder de voorwaarde dat die wél overeenkomen met haar emotionele beleving! Gerda realiseert zich dat zich in haar werk regelmatig stijlvarianten en stijlbreuken voordoen.

“Als schilder ben je erg op jezelf gericht. Je bent altijd bezig met jouw ervaringen en emoties in beelden te vertalen”. Zo schildert Gerda graag vogels als het verbindende principe tussen hemel en aarde en sinds kort probeert zij ‘het buitenaardse’ te verbeelden. “En wanneer zo’n werk opeens een gezicht gaat krijgen, dat is iets geweldigs, daar doe ik het nog steeds voor, die korte geluksmomenten!”

Anne Mannaerts

Anne, in 1946 geboren in Dordrecht, kwam na enkele omzwervingen in 1997 naar Westdorpe. In 2003 startte zij daar haar eigen galerie: Galerie 45, die na een jaar werd uitgebreid met een beeldentuin. In 2014 opende zij haar nieuwe galerie/atelier/cafe Lokaal 54 in Terneuzen.

Tot 2006 maakte Anne vooral keramiek, zowel objecten als beelden. Zij maakte eveneens een serie keramische Japanse poppen van aardewerk en porselein. Vanaf 2006 is zij zich toe gaan leggen op het maken van bronzen beelden, vaak in combinatie met steen. Hierbij laat zij zich vaak inspireren door de grillige vormen van sommige stenen, o.a. vuursteen. Door daar een vorm van brons aan toe te voegen, geeft zij er betekenis aan en maakt de – vaak abstracte – vorm van de steen herkenbaar. Onderwerpen uit o.a, mythologie, muziek, film en politiek ziet zij als een belangrijke inspiratiebron. Zij maakte ook grotere bronzen beelden: de serie Bosnimfen.

Vanaf 2013 is Anne zich toe gaan leggen op het maken van assemblagebeelden. Hierbij ligt de nadruk op het hergebruik van oude of afgedankte materialen, al of niet met gebruik van dierenschedels. Het maakproces vereist een totaal andere benadering; enig technisch inzicht is nodig om tot een goed resultaat te komen. Elk beeld is altijd weer een uitdaging. In deze expositie worden haar assemblagebeelden getoond.

Anne, van oorsprong autodidact, volgde lessen in keramiek-, schilder- en vele andere technieken bij diverse instituten en docenten. In 2009 won Anne de ontwerpwedstrijd Graaf Jan, uitgeschreven door de Projectgroep Beeldmerk Westdorpe, in opdracht van de gemeente Terneuzen. Vanaf 2006 exposeert Anne op vele plekken in Nederland en België en nu, deze zomer, dus ook in het kerkje van Waterlandkerkje.

6e tentoonstelling ‘Human/Nature’ 4 t/m 11 augustus

Yvette v.d. Boogaard en Jean Paul Beumer

Mixed media – Tekeningen en Objecten

Yvette van den Boogaard

Yvette, wonend in Biervliet en werkend onder de artiestennaam ‘Just Yvette’, is schilderes. Na de voltooiing van haar opleiding Grafische Vormgeving aan de KABK in Den Haag, toonde Yvette haar werk enkele malen in groepsexposities in en om Den Haag. Na een carrière in vormgeving, pakte Yvette in 2014 haar kwasten weer op. Dat doet ze met veel plezier en ze is ook meteen maar weer gaan exposeren.

Ze schildert abstract en ‘conceptueel expressionistisch’. Yvette exposeerde in 2017 in Florence (Italië) en Londen (Verenigd Koninkrijk). Haar technieken en materialen: mixed media (olieverf, inkt, collage, textiel et cetera).

“Mijn inspiratie vind ik in muziek, films, filosofie, het menselijk gedrag en de interacties daartussen. Die vertaal ik in structuren, texturen en gelaagdheid. Elk werk dat ik maak is een ontdekkingsreis in vorm en taal, daarbij gebruikmakend van mijn favoriete techniek, mixed media”.

Jean Paul Beumer

Kunstenaar Jean Paul Beumer maakt tekeningen en objecten. Ook hij woont en werkt in Biervliet. De stijl die Jean Paul hanteert is ‘filosofisch realisme’. Hij gebruikt daarvoor kleurpotlood, papier (pulp), hout, lood en rubber.

Op 20 januari j.l. won Jean Paul met FIG. 48 RAISON D’ÊTRE de 1e prijs in de Belgisch-Nederlandse Tekening van het Jaar 2017 competitie. Dit is een enorme prestatie en geweldige erkenning. Ook exposeerde Jean Paul in Museum CODA, in Apeldoorn.

“Ik verdien al meer dan 28 jaar mijn brood als ontwerper van allerlei zaken. Een paar van mijn ontwerpen zijn bekroond. Heel mooi natuurlijk, maar het nadeel van ontwerpen is dat je toegepaste kunst voor anderen maakt, zelden voor jezelf. Daarom ben ik in 2015 (parttime) mijn eigen opdrachtgever geworden, met als primair doel esthetische beelden te creëren die de innerlijke frustratie en confrontatie met ‘het compromis’, ‘de gematigdheid’ en ‘de middelmatigheid’ uitvlakken. Ideeën ontstaan vaak uit ‘de filosofie’ en ‘de psychologie’. Ook de natuur is een van mijn favoriete onderwerpen.”

De gezamenlijke expositie van Yvette en Jean Paul hebben zij heel toepasselijk: ‘Human/Nature’ genoemd. Een thema dat de bezoekers van de expositie ongetwijfeld zullen herkennen.

7e tentoonstelling 25 augustus t/m 1 september

Marielouise Steijaert

Keramiek, Schilderwerk, Fotografie, Glaswerk

Marielouise Steijaert

Marielouise komt uit Graauw in Zeeuws Vlaanderen en woont reeds lange tijd in Tilburg. In 2006 moest Marielouise noodgedwongen – en eerder dan gedacht – met haar werk als docent stoppen. Het idee was altijd geweest om, als zij gestopt was met werken, te gaan schilderen. Dan maar meteen van de nood een deugd gemaakt en Marielouise ging lessen nemen.

Disciplines als pottenbakken en fotografie werden en worden nog steeds beoefend. Langzamerhand ontstond ook belangstelling voor het werken met speksteen en het maken van keramiek, en tegenwoordig zelfs voor het werken met glas.

Tijdens haar leerperiode en in het bijzonder nadat ze zich aansloot bij de Tilburgse Kunstkring, waar ze les kreeg van Ellen Geerts uit Oisterwijk, ontstond natuurlijk veel werk. Vele exposities volgden en haar werk hangt inmiddels bij particulieren en op kantoren overal ter wereld, van Amsterdam en Brussel tot in Boston.

De werken ontstaan doordat Marielouise haar eigen kijk op de wereld en op de dingen weergeeft. Zij is erg benieuwd naar wat haar werk losmaakt bij de beschouwer!

Zondag 11 februari 2018 om 14.30 uur

Valentijnsconcert in ’t kerkje van Waterlandkerkje

‘Quand on n’a que l’amour’, Marjolein Polfliet en Michiel Meijers. Chansons over liefde en verlangen.

Te midden van de winterse kou laait het vuur van Valentijn weer op. Hebt u er ook naar uitgekeken om dat warme gevoel eventjes te kunnen omarmen? Om samen met je geliefde, je familie, vriend/vriendin even heerlijk weg te zwijmelen.

Op 11 februari 2018 bent u hiervoor in ’t kerkje van Waterlandkerkje op het juiste adres. Marjolein Polfliet en Michiel Meijers zorgen die middag voor een Franstalig repertoire waar men ‘U’ tegen zegt. Van Piaf tot Brel, Aznavour, Stromae en Zaz en nog veel meer… De grote Franse klassiekers, maar ook vergeten pareltjes en hedendaags werk in een persoonlijke interpretatie maken dit muzikale feestje van de liefde compleet.

De fluwelen stem van Marjolein Polfliet en het warme geluid van de vleugel nemen u mee naar een tijd met veel romantiek en de nodige dosis drama. Het duo Marjolijn/Michiel zorgt voor een middag met stijlvol Frans entertainment in een Parijse sfeer waar de bal musette floreert.

Wilt u proeven van de vele Franse schoonheid en een dansje wagen, twijfel niet en kom op 11 februari naar ’t kerkje van Waterlandkerkje.

Toegangsprijs € 10,-

Adres: ’t Kerkje, Molenstraat 58, Waterlandkerkje

Reserveren graag, per e-mail:

Of per telefoon: 0031(0)117-401376

Bekijk hier de flyer:

Flyer Valentijn 2018 – (pdf 1,1 mb)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *