Expositie Waterlandkerkje – 10 augustus t/m 17 augustus expositie 5

Wil de Velde

Na gewerkt te hebben als lerares in het basisonderwijs en als docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs begint Wil de Velde op 48-jarige leeftijd in 1996 de studie aan de Kunstacademie Sint Joost in Breda die ze in 2000 succesvol afrondt. Zich bewust van het niveauverschil voelt ze zich een schilder in de traditie van Frans Hals, Van Gogh en Marlene Dumas.

Verf aanbrengen op een plat vlak en daarmee een eigen wereld creëren. Daarbij gebruikt ze olieverf en acryl op doek en papier. Ook  krijt, potlood en inkt. Collages.

Afgestudeerd op mannelijk naakt is ze de mens als onderwerp trouw gebleven. De kwetsbare mens in een wereld die niet maakbaar blijkt. Vaak slachtoffer, gesymboliseerd in het schaap, het kind, de soldaat.

In de periode 2006 tot 2011 laat ze zich inspireren door “De Groote Oorlog” en schildert ze een serie werken waarin ze de onmacht en de weerloosheid van de mens verbeeldt.

In 2014 komt een abrupt einde aan haar schildercarrière door een oogziekte die haar gezichtsvermogen tot 10% doet afnemen. Ze maakt van de punt een komma, blijft tekenen en begint eind 2015 weer plezier te beleven aan verf. In februari 2018 exposeert ze “poppen’ in haar atelier.

Nu werkt ze aan een project waarbij ze elementen en motieven uit haar serie “De Groote Oorlog” gebruikt als uitgangspunt. Een commentaar met andere ogen.

Sinds 2002 woont en werkt ze in Axel.

Hans Oosterom

Creatieve vrijheid begon al vroeg. Vanaf mijn 15de speelde ik contrabas in jazz formaties. Dat bracht me inzicht in klankkleur en improvisaties. Later – in Frankrijk – werkte ik met foto-keramiek omdat de glazuren zulke prachtige intense kleuren geven. Slumping en fusing van glas was lange tijd een ander “heet” onderwerp. In Arizona fabriceerde ik een paar interessante bronzen.

Nu woon ik op een van de prachtige Zeeuwse eilanden. Een eigen stijl van beelden ontwikkelen is mijn passie geworden, nieuwe interessante technieken met nieuwe resultaten.

Creativiteit en passie gaan gewoon verder! Men zegt wel dat ik een onderzoeker ben en wie zoekt, kan ook vinden. Voor een echte zoeker is dat niet van belang. Wat wordt gevonden leidt tot de volgende vraag, met alles wat voordien werd gevonden als een drijvende kracht. Ik begeleidde redacteuren, trainde uitvinders en adviseerde ondernemers en was zelf ondernemer. Ik was psychotherapeut en auteur van “Blij dat ik twijfel”. Nu onderzoek ik de mogelijkheden van digitaal creëren, moderne druktechnieken en nieuwe materialen. Maar niet zonder ook een diepere vraag te stellen: ons rationele denken helpt de mens vooruit, maar op weg waar naar toe?

Mijn werk is kleurrijk en vergaand geabstraheerd of zelfs geheel abstract. Ik werk geheel digitaal, op de computer dus. Soms gebruik ik bestaand fotografisch materiaal, maar veel vaker creëer ik beelden zonder gebruik te maken van vooraf geselecteerd materiaal. Zijn deze digitale beelden definitief, dan worden deze gematerialiseerd door ze onder hoge druk en temperatuur op aluminium te persen. Het creatieve proces dat aan het uiteindelijke resultaat voorafgaat verschilt niet van kunstenaars die meer traditionele technieken hanteren. Waar voor veel schilders het penseel nog steeds het gereedschap is, is dat voor mij de computer.

De titels die ik mijn werken meegeeft verwijzen vaak naar wat in het werk zelf is te zien. Het zijn ook de titels die aangeven dat voor mij taal en beeld sterk samenhangen.  Tot aan een bepaalde grens kan taal fungeren als uitdrukkingsmiddel van emoties. Maar als de emotie te groot of te zwaar wordt verliest de verbale communicatie aan betekenis. Vanuit dit besef werk ik ook aan het verbeelden van mijn eigen teksten.

Kerkje:  Molenstraat 58,  Waterlandkerkje
Openingstijden: 13.00 –16.30 uur
Gesloten op zondag en maandag.
Website: http://kerkjewaterlandkerkje.vpweb.nl