Expositie Waterlandkerkje – 24 augustus t/m 31 augustus expositie 6

Rieneke Verschelling

Schilderen en tekenen is mijn passie. Bij voorkeur schilder of teken ik portretten van mens of dier met acrylverf, grafiet potlood of in combinatie van die twee.

Op Toonbeeld te Terneuzen heb ik jaren les gekregen. Daarnaast heb ik, om verschillende technieken te leren, lessen gevolgd aan de kunstacademie van Sint Niklaas. Regelmatig volg ik workshops bij Bram de Meijer te Sint Kruis, een bevriend kunstenaar die ik bewonder door zijn stijl van schilderen. Veel technieken heb ik ook van hem geleerd.

Thuis ben ik dagelijks in mijn atelier aan het werk.

Lein Kaland

Ik ben geboren in het Zeeuwse Westkapelle en woon daar nog steeds. Na een loopbaan in het waterbeheer kreeg ik in 2013 de kans om het roer om te gooien en me te bekwamen als professioneel houtsnijder/beeldhouwer.

Als kind kwam ik al in aanraking met houtbewerking via een buurman en mijn vader. In de loop van de jaren die volgden heb ik op eigen houtje van alles gemaakt. Maar in 2013 wilde ik het beter aanpakken en ben ik naar de Koninklijke Academie in Antwerpen gegaan om de deeltijdopleiding Hout-Beeld te volgen. Daar wordt je opgeleid in de traditie van de Vlaamse houtsnijders uit voorbije eeuwen. Ik ben inmiddels zover dat ik als professioneel houtsnijder/beeldhouwer werk. Mijn werk is figuratief.  Daarbij laat ik me inspireren door mooie momenten in het leven van mensen. Ik probeer daar in mijn beelden uitdrukking aan te geven met beweging en emotie. Elk nieuw beeld begint met tekenen op papier. Met deze tekening als vertrekpunt maak ik vervolgens een model in klei. Als dat naar tevredenheid is wordt er een gipsafdruk van gemaakt en kan het tijdrovende houtsnijden beginnen. Ik werk in opdracht en maak vrij werk. Op dit moment maak ik een beeld van de heilige Barbara voor de Gasthuiskerk in Middelburg. Tegelijkertijd ben ik bezig met een beeld van een danspaar.

Lia de Meijer

Ik ben in 1962 geboren in het Zeeuwse IJzendijke en in 1982 verhuisd naar Eindhoven. In 2014 ben ik teruggekeerd naar Zeeland en sindsdien woon ik in Vlissingen.

In Eindhoven heb ik een aantal jaren de cursus ‘Hakken in steen’ bij het Centrum voor de Kunsten gevolgd. Ik maakte daar beelden in een vrije, abstracte vormgeving.

In 2001 ben ik, na een toelatingsexamen, aangenomen bij de deeltijdopleiding ‘Beeldhouwen’ op de Academie voor de Schone Kunsten in Arendonk (B). Dit is een klassieke boetseeropleiding waarbij de nadruk ligt op figuratie. Stap voor stap heb ik geleerd hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en hoe je handen vorm geven aan datgene wat je ogen zien.

Mijn voorliefde ligt nog steeds bij de figuratieve beeldhouwkunst. Het boetseren van portret en model van het menselijk lichaam vind ik erg boeiend en ik werk dan ook hoofdzakelijk figuratief. Mijn werkwijze is een snelle en wat grove opzet van de klei, waardoor karakters worden gevangen en niet helemaal worden uitgewerkt in de materie. Door deze losse toets ontstaat er toch een zekere vorm van abstractie.

Kerkje:  Molenstraat 58,  Waterlandkerkje
Openingstijden: 13.00 –16.30 uur
Gesloten op zondag en maandag.
Website: http://kerkjewaterlandkerkje.vpweb.nl