17 mei Lezing van Jaap Clement in ’t kerkje van Waterlandkerkje

Lezing van Jaap Clement

Van de Vlaamse schilderkunst uit de 15e eeuw, naar de kunst van Jeroen Bosch in de 16e eeuw.

17 mei voert verteller Jaap Clement zijn publiek in het Kerkje wederom mee in zijn verhalen over roemruchte kunst, het leven van alledag, van burgers, vorsten en kunstenaars. In deze lezing slaat Jaap een brug tussen de Vlaamse schilderkunst uit de 15e eeuw en de kunst van Jeroen Bosch in de 16e eeuw. Over de nadagen van de Vlaamse Primitieven in de periode van de Gotiek en de overgang naar de Renaissance van de 16e eeuw, in dit geval de Brabantse Jeroen Bosch. En over de invloed van het humanisme en belangrijke denkers als Thomas Moore, Desiderius Erasmus en Sebastian Brant op zijn werk.

‘Het laatste oordeel: de hemel of de hel?’

De Vlaamse schilderkunst in de 15e eeuw toont ons een hemelse gelukzaligheid en harmonie, bevolkt door de heilige drie-eenheid, de maagd Maria en talloze heiligen. Niet zelden tegen de achtergrond van een paradijselijk landschap met stralende vergezichten.

Aan het einde van diezelfde eeuw schildert Hans Memling een angstwekkend tafereel van de hel waarin de aartsengel onverbiddelijk de gedoemden de weg naar de hel wijst. Even later trekt Jeroen Bosch alle registers van zijn verbeelding open om de mens als een zondig wezen uit te beelden en ze te wijzen op de gevolgen van hun goddeloze gedrag.

De 16e eeuw is de eeuw van het humanisme. Het lijkt erop dat de mens zich nu bewust wordt van zijn eigen individualiteit: dat iedereen over een vrije wil beschikt en dat hij of zij daardoor zelf keuzes kan maken. De kerk speelt daarin een adviserende, maar niet langer een leidende of dwingende rol.

In de visie van Bosch kiest de mens, als hij dan toch mag kiezen, het verkeerde. In zijn tegelijkertijd beperkt en oneindig oeuvre is steeds weer de thematiek van de kerkelijke zeven hoofdzonden te herkennen. Maar dan weergegeven op een bijzonder inventieve en authentieke manier.

De volksuitdrukkingen en gebruiken, vooral rond carnaval, die herkenbaar zijn in zijn beeldtaal. En de katholieke en tegelijkertijd kritisch-katholieke mentaliteit die uit zijn schilderijen spreekt. Jeroen Bosch was een kunstenaar van zijn tijd. Een kunstenaar die met mededogen, satire en humor die tijd ook bekritiseert.

Waterlandkerkje, 17 mei om 19.30 uur (inloop 19.00 uur)

Toegangsprijs: €8,– incl. consumptie

Reserveren: