Agenda 2017 Baarland

Mini Kerstmarkt in de Maartenskerk

Zaterdag 19 december

Op zaterdag 19 december bent u van 14.00 tot 16.00 weer van harte welkom op onze mini-kerstmarkt in de Maartenskerk te Baarland.

In de kerk verkopen we kerststukjes en vogeltaarten, in de consistorie kunnen de kinderen onder begeleiding voor € 1,00 zelf kerststukjes maken en onder de toren kunt u genieten van een kopje koffie, thee of fris al dan niet met een versgebakken bol.

De sfeer wordt deze middag extra versterkt door Gerard Boot, hij bespeelt het Moreau-orgel (ca. 1750). De opbrengst komt geheel ten goede aan restauratiewerkzaamheden aan het kerkgebouw.

Wellicht tot ziens.

Die Winterreise van Schubert in de Maartenskerk

Zaterdag 11 november om 20.00

Op zaterdag 11 november organiseert de Stichting Maartenskerk te Baarland een passende klassieke uitvoering om aan de ‘donkere dagen voor de kerst’ te beginnen. Het betreft ‘die Wintereise’, een liederencyclus op muziek gezet door Franz Schubert (1997 – 1828).

De uitvoerenden zijn Roel Praas, piano en Palle Fuhr Jurgensen, een van oorsprong Deense bariton. Beiden zijn professioneel muzikant en hebben hun sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend.

De wintereis betreft een jongeman door wordt afgewezen door zijn geliefde en daarom moederziel alleen op reis gaat, de barre winter in.

Enfin, wij steken de kachel aan en dimmen de lichten om in de sfeer te komen. Het concert begint om 20.00 en de toegang bedraagt € 8,-. In de pauze gratis thee of koffie.

Voor meer info zie: www.baarland.com of www.youtube.com/roelpraas.

Graag reserveren tel. 0113-639620 of:

De (eventuele) opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de Maartenskerk.

Slot Baarland en Maartenskerk weer samen op ‘Open Monumenten’ dagen

Zaterdag 9 september

Op zaterdag 9 september zijn we geopend van 10.00 tot 17.00. Er is muziek van middeleeuwse muzikanten, rondvaart door de gracht voor kinderen, de kerktoren kan beklommen worden voor een prachtig uitzicht over de Westerschelde. Ook zijn er diverse kramen inclusief koffie, thee, belegde broodjes e.d.

Op zondag 10 september zijn slot en kerk alleen toegankelijk voor deelnemers aan het arrangement.

Dit houdt in: Vanaf 15.00 bezoek aan kasteeltuin. 16.30 Concert in de Maartenskerk door het gezelschap Mir. Rutger de Ronde (piano) en Alexis Bove (cello) spelen Ludwig v. Beethoven; Cellosonate Op. 69 en Robbert Schumann: 5 Stücke im Volkston Op. 102. 18.00 3-Gangendiner in restaurant ‘de Kleine Toren van Baarland’.

Voor verdere informatie of opgave voor dit arrangement kunt u zich aanmelden via of
Kosten € 35,- p.p.

Indien enkel bezoek aan tuin en concert dan € 7,50 p.p., graag aanmelden. Voor verdere info zie: www.slotbaarland.nl of www.ensemblemir.com.

Bekijk hier de biografie van MIR:

Biografie-Ensemble-Mir-Concert-Baarland – (pdf 47 kb)

Openstelling Slot Baarland in kader van Kastelendag

Maandag 5 juni, 2e Pinksterdag

Van 10.00 tot 17.00 is de kasteeltuin en een deel van Slot Baarland weer geopend voor publiek. Er klinkt middeleeuwse muziek, ‘Friends of Folk’ en troubadour Frans Kasander. Er lopen een marskraamster en een hofnar rond. Soldaten verdedigen het kasteel, …er is ook een schietbaan voor kinderen. Tevens zijn er diverse activiteiten waaronder oude ambachten, spinnen en weven, varen door de gracht en zelf broodjesbakken voor kinderen.

Tevens is er een kraam met antieke spullen en spekstenen beeldjes. Er zijn koffie, thee, fris en broodjes te koop. Zie website: www.slotbaarland.nl.

Tevens is er gelegenheid om de naastgelegen kerk te bezoeken. U kan de toren beklimmen waarbij een gids iets vertelt over de omgeving. Er is een boekenstal en er klinkt muziek.

Dit uitje is bijzonder goed te combineren met een ritje met de stoomtrein: “Goes-Borsele”, de trein rijdt helemaal door naar Baarland. Men organiseert die dag “Kunst op STOOM”.

Voor meer info zie website: www.destoomtrein.nl.

Er wordt verzocht om gebruik te maken van de 3 parkeergelegenheden aan de rand van het dorp met indien gewenst vervoer met grote truck of busje naar het Slot. Afstand ongev. 500 m, oftewel 10 min. lopen.

Rommelmarkt bij de Maartenskerk in Baarland

Zaterdag 13 mei

Om 09.30 start de verkoop van spullen in de kramen in en rond de kerk. Behalve allerhande aardige spullen hebben we een volle boekenkraam en een planten en bloemenkraam. Bij de koffie serveren we versgebakken wafels. We hebben mooi weer besteld, zodat het de moeite waard is om de toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de Westerschelde.

Er zijn enige bijzondere stukken die per opbod verkocht worden. De opbrengst komt geheel ten goede aan het onderhoud van de middeleeuwse Maartenskerk in eigendom van de st. Oude Zeeuwse Kerken. Inmiddels is de beschildering van het houten schot tussen schip en koor schoongemaakt en gerestaureerd. Ook is er een ontbrekend deel van het Moreau-orgel opnieuw gemaakt en ingebouwd. Er is een nieuwe cd opgenomen met bijzondere orgelmuziek. Vorig jaar zijn de nieuwe wc’s in gebruik genomen, het koor is aan de beurt.

Wij halen op zaterdag 29 april spullen op in Baarland. Heeft u aardige spullen voor de rommelmarkt dan kan u alvast bellen naar dhr. Thijs Meeuwse, tel. 0113-639562.

U ziet, u bent meer dan welkom op de rommelmarkt. Tot ziens.

‘De lamentatione Jeremiae Prophetae’ Passieconcert met 17e eeuwse lamentaties van Colonna, Rosenmüller en Sances Marlotte van’t Hoff, sopraan

Zaterdag 18 maart om 20.00

Op zaterdagavond 18 maart 2017 is barokensemble Consort of Voices te gast in de Maartenskerk te Baarland. Vocale soliste is de sopraan Marlotte van ’t Hoff. Op het programma staat Italiaanse en Duitse 17e eeuwse muziek voor de passietijd voor de bezetting sopraan, viola da gamba en orgel.

Centraal in dit concert staan ‘de lamentatione Jeremiae Prophetae’, muziek op teksten uit de klaagliederen van Jeremia. Deze muziek hoort liturgisch gezien thuis in de ‘donkere metten’ (de week voor Pasen) en gaat over ondergang van Jeruzalem als symboliek voor het lijden en heengaan van Christus. Italiaanse en Duitse componisten als Colonna, Rosenmüller en Sances schreven hierover indringende muziek, vol contrasten, kleur, verstilling en dramatiek. Daarnaast klinkt ook vocale muziek van Schütz en speelt André Poortvliet als intermezzi orgelwerken van Frescobaldi, Scheidemann en Froberger op het historische Moreau-orgel uit ca 1750.

Programma (onder andere):

Eile mich, Gott, zu erretten – Heinrich Schütz (1585-1672)

Prima Letione Del Giovedi Sera – Giovanni Paolo Colonna (1637-1695)

O süßer, o freundlicher… – Heinrich Schütz (1585-1672)

Lamentatione Per il Giovedi Santo – Johann Rosenmüller (1619-1684)

Prima Lamentatione Del Venerdi – Giovanni Paolo Colonna (1637-1695)

Stabat mater dolorosa (Pianto della Madonna) – Giovanni Felice Sances (1600-1679)

De sopraan Marlotte van ’t Hoff studeerde solozang klassiek bij Hanneke Kaasschieter aan het Fontys conservatorium te Tilburg, waar ze in 2015 met succes afstudeerde. Ze werkte afgelopen jaren vaker samen met barokensemble Consort of Voices.

Het concert begint om 20.00 (kerk open: 19.30 uur). Kaarten kosten 8 euro (inclusief programmaboekje en pauzedrankje) en zijn te reserveren via de website van Consort of Voices of door te bellen naar 0113-639092 of 0113-639620 of per email:

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Culturele Raad Borsele.

Reserveren wordt aanbevolen omdat het aantal plaatsen beperkt is. Meer informatie is te vinden op: www.consortofvoices.nl.

Bekijk hier de flyer:

Consort of Voices – (pdf 177 kb)

Huisconcerten te Goedereede

10 maart om 20.00

‘Rome, 1707: Handel & Scarlatti’

Marlotte van’t Hoff, sopraan

André Poortvliet, klavecimbel

Programma:

Georg Friederich Händel (1685-1759):

Cantate Ditemi, mie piante (HWV 107)

Aria Se pietà di me non senti (HWV 17)

Domenico Scarlatti (1685-1757):

Sonates

Meer informatie en reserveren: http://www.klapstoelconcert.nl.

Koor Zanglust

Zaterdag 25 februari om 20.00 uur

Op zaterdagavond 25 februari zal het gemengd koor “Zanglust” uit Goes een avondvullend optreden verzorgen in de Maartenskerk te Baarland.

Het koor bestaat uit zo’n 35 mannen en vrouwen met een passie voor zingen; al sinds 1955! Zij brengen een zeer gevarieerd programma met liederen in diverse talen en van zeer oud tot hedendaags. Het koor wordt begeleid door Diny Kole op piano en staat onder leiding van dirigente Tineke Bos uit Baarland.

Vanwege de mooie akoestiek is de Maartenskerk een meer dan geschikte plek voor een optreden van een zangkoor. De opbrengst van deze avond is bestemd voor het onderhoud van de kerk.

De aanvang is om 20.00 en de entree bedraagt € 8,- inclusief koffie/thee in de pauze.

Graag reserveren, tel. 0113-639092 of mail naar:

Voor meer info zie: www.zeeuwsekerken.nl of www.baarland.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *