25 mei 2022: JAN VAN EYCK WAS HIER’

een lezing van Jaap Clement

over Jan van Eyck als schilder, reiziger en regisseur

JAN VAN EYCK WAS HIER’

In de 15e eeuw is Zeeuws-Vlaanderen nog Vlaanderen en Sluis is een belangrijke voorhaven van Brugge. Het Zwin is nog een rivier en wordt bevaren door zeeschepen vanuit alle windstreken.

In 1426 overlijdt Hubert van Eyck, de broer van Jan. Het werk aan een grote opdracht, een veelluik met wel 24 panelen is net begonnen. Jan van Eyck staat voor de taak om ‘het grote werk’, zonder zijn broer, te voltooien. Is het aannemelijk dat Jan van Eyck in Sluis geweest is, juist op het moment dat hij volop aan het Lam Gods werkt? Dat hij, in opdracht van zijn werkgever Philips de Goede, via deze haven naar Engeland en vervolgens naar Portugal doorreist? Dat hij liefst 15 maanden wegblijft? Na zijn terugkomst is Jan van Eyck als gast aanwezig bij het huwelijk van Philips de Goede en Isabella van Portugal op 6 januari 1430 in de St. Janskerk van Sluis. Na de weken durende feestelijkheden voltooit Jan van Eyck het polyptiek ‘het Lam Gods’ in 2 jaar.

In zijn presentatie zal Jaap Clement spreken over diverse aspecten en achtergronden van de Vlaamse schilderkunst in de 15e eeuw en het schilderij van het Lam Gods. Ook zijn relatie met Philips de Goede, hertog van Bourgondië en graaf van Vlaanderen komt aan de orde, speciaal wat betreft een geheime missie waarvoor van Eyck via Sluis en Engeland naar Portugal afreisde. De relatie tussen deze reis en de bekwaamheid van van Eyck als portretschilder is veelzeggend …

Waterlandkerkje, 25 mei om 19.30 uur (inloop 19.00 uur)

Toegangsprijs : €8,– incl. consumptie

Reserveren:

of per telefoon: 0031(0)117-401376

Houd de Nederlandse coronamaatregelen in de gaten; in het kerkje houden wij ons eraan.